Wikileaks'in Clinton ekibi maillerinde Türkiye ile ilgili neler var?

Wikileaks'in Clinton ekibi maillerinde Türkiye ile ilgili neler var?

Wikileaks, ABD'de başkanlık seçimlerine günler kala, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'ın kampanya ekibinin mail yazışmalarını yayımlamayı sürdürüyor.

Yazışmaları sızdırılan isimlerden, Clinton'ın seçim kampanyasını yöneten John Podesta, sızıntıların arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti. Podesta, maillerin gerçek olup olmadığıyla ilgili olarak ise yorum yapmadı.

Peki yazışmalarda Türkiye'yle ilgili neler var?

Clinton'ın ekibinin yazışmalarında sık sık Türkiye'yle ilgili haber ve analizlerin, bunun dışında yer yer özel görüşlerin paylaşıldığı görülüyor.

Yüzlerce mailden Türkiye'yle ilgili öne çıkanları derledik.

Clinton'ın paylaştığı Orta Doğu raporu

Hillary Clinton'ın Ağustos 2014'te Podesta'yla yaptığı yazışmalarda, Clinton'ın Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgili dokuz maddeden oluşan bir yazılı metin paylaştığı görülüyor.

Clinton'ın mailinin başında, 'kaynakların Batı istihbaratı, ABD istihbaratı ve bölgedeki kaynakları içerdiği' notu düşülmüş.

Metnin altıncı maddesinde, bölgedeki değişimlerden bahsedildikten sonra şu tespit yapılıyor:

"Aynı zamanda, Türkiye yeni, daha ciddi bir İslami gerçekliğe doğru ilerlediğinden, onların (Türkiye), ulusal çıkarlarımızı korumayı sürdürebilmek için ciddi adımlar atmayı istediğimizin farkına varmaları önemli olacaktır".

Podesta'ya Gülen okullarını eleştiren mail

Liberal düşünce ve siyaset kuruluşu ProgressNow'ın parçası olan Progress Ohio'nun başındaki Brian P. Rothenberg, Ağustos 2014'te Podesta'ya, ProgressOhio tarafından hazırlanan, ABD'deki Gülen Hareketi okullarına gelen öğretmenlerle ilgili eleştirileri aktaran bir analiz gönderiyor.

Metinde, hem Wikileaks yazışmalarıyla ortaya çıkan Amerikan istihbarat servislerinin bu eğitimcilerle ilgili raporları, hem de basında çıkan haberler üzerinden, bu öğretmenlerin yeterli becerilere sahip olmadıkları halde vize almalarındaki şüpheli duruma değiniliyor.

Metne göre Ohio'daki, Gülen Hareketi'yle bağlantılı Horizon Science Academy adlı okuldan da bahsediliyor.

[Clinton'ın kampanya ekibinin lideri John Podesta] Image copyrightAFP
Image captionClinton'ın kampanya ekibinin lideri John Podesta

Metinde, bu Wikileaks sızıntılarıyla ortaya çıkan diplomatik yazışmaların birinde 'başvuranların ABD'ye gitmek için okulların itibarını kullanıyor olabileceği' belirtilirken birindeyse, 'bu hareketin mensuplarının laik hükümetlere bir tehdit olup olmadığına dair önemli bir tartışmanın bulunduğunun yazdığı' kaydediliyor.

Metinde, Ohio Eyaleti'ndeki Dayton kentinde yer alan Horizon Science Academy'le ilgili basında çıkan haberlerin bu yazışmalardaki bilgilerle desteklendiği belirtiliyor:

"Dayton'daki Horizon Science Academy'de çalışmış olan öğretmenler geçen ay, eyalet eğitim paneline; okulda aşikâr bir şekilde testlerde tahrifat yapılması, devamsızlıkların gizlice doldurulması, zar zor İngilizce konuşan Türk öğretmenler ve hatta ergenlik çağındaki çocukların bir okul etkinliğinde oral seks yaparken yakalanmalarının ebeveynlerine söylenmemesi hakkında konuşmaları manşetlere taşınmıştı. Öğretmenlerin gözlemlerinin birçoğu bu yazışmalarla destekleniyor."

Metinde Brian P. Rothenberg bu duruma tepki gösteriyor.

BBC TÜRKÇE