Windows 9 beklerken Windows 10 geldi

Windows 9 beklerken Windows 10 geldi
Güncelleme:

Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi Windows 10 tanıtıldı.

Microsoft, San Francisco'da düzenlediği etkinlikte Windows 9'u atlayarak Windows 10'un perdesini araladı. Böylece bir sonraki nesil Windows, sürpriz ismiyle resmi olarak ilk kez ortaya çıkmış oldu.

Microsoft'tan Terry Myerson, yeni Windows'un "önce-mobil, önce-bulut" dünyası için baştan yapılmasının gerektiğini söylerken, Windows 10'un eskisinden daha da çok cihazda kullanılabilir hale geleceği açıklandı. Bir süredir Microsoft'un üzerinde çalıştığı düşünülen her platform için tek Windows uygulama mağazasının gerçeğe dönüşeceği de kesinleşti.

Myerson, Windows 10'u "gelmiş geçmiş en kapsamlı platformumuz" olarak adlandırıyor. Microsoft'un Windows 8 ve 8.1'in ardından Windows 9'u neden atladığı ise henüz bilinmiyor. Windows 10'un bir önizleme sürümü, önümüzdeki ay hazır olacak. İşletim sisteminin tamamlanması ise şu anki planlara göre 2015'in ilkbahar aylarını bulacak.

Yeni Windows tablet, telefon , televizyon, bilgisayar ve hatta phablet dahil birçok farklı cihazın çalıştırabileceği bir işletim sistemi olacak. Daha da önemlisi bu cihazlar için tek bir uygulama mağazası olacak ve örneğin bilgisayarınızda indirdiğiniz uygulamayı aynı şekilde telefonunuzda da istediğiniz taktirde yükleyebileceksiniz. 

Geliştiriciler geliştirdikleri uygulamaları örneğin telefon için hazırladıklarında bu uygulamalar televizyon, tablet gibi farklı platformlar altında da çalışabilecek ve böylece yazılımcı çok daha geniş kitlelere kısa sürede ulaşabilecek. Windows 8 uygulamaları sadece dokunmatik arayüzde değil, klavye ve fare ile de uyumlu çalışacak.

Örneğin klavye ve farenin bulunduğu bir bilgisayarı kullanıyorken, Windows 10 size klasik bir masaüstü arayüzü sunacak. Ancak eğer tablet kullanıyorsanız, işletim sistemi tablet moduna geçerek klavyeyi devre dışı bırakacak ve tamamen dokunmatik arayüze odaklı bir görünüme geçecek.

Windows 10'un arabiriminde dikkat çeken en önemli özellik klasik masaüstü görünümünün korunmuş olması. Özellikle Windows 7 ile olan benzerliği dikkatlerden kaçmıyor. Daha da önemlisi ise Başlat menüsünün sabit bir şekilde yine sol alt bölmede kendine yer bulması denilebilir.

Windows 10 ismini taşıyan Microsoft'un yeni işletim sistemi 2015 yılının ortalarına doğru kullanıcılara sunulmuş olacak. Bu akşam tanıtılan Windows henüz test aşamasında olduğundan, Microsoft Windows 10'u deneyen geliştiricilerden geri bildirim alarak yeni işletim sistemindeki pürüzleri gidermeye çalışacak.