Wireless kısır yapıyor

Wireless kısır yapıyor

Dizüstü bilgisayarlarında bulunan 'wireless'ın kısırlığa yol açtığı kanıtlandı.

Kablosuz bağlantı kullanılan dizüstü bilgisayarların, erkeklerde kısırlığa yol açtığı şeklindeki şehir efsanesinin gerçekliği kanıtlandı.

Kablosuz bağlantının yaydığı elektromanyetik dalgalar nedeniyle spermin genetik yapısı zarar görüyor.

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi dizüstü bilgisayarlar(laptop) ve bu cihazlarda kullanılan Wi-Fi adı verilen kablosuz internet, uzun süreli kullanımlarda erkeklerde kısırlığa dek varan olumsuz etkilere yol açıyor. Yıllardır bilinen bu gerçek kısa bir süre önce yapılan bazı klinik deneylerle de kanıtlandı.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Laboratuar Direktörü Dr. Elif Ergin, dizüstü bilgisayar kullanımı ve kablosuz internetin erkek kısırlığı ile ilişkisinin yıllardır hep konuşulduğunu, ancak bu konudaki klinik deneylerin sonucunun geçtiğimiz günlerde alındığını söyledi.

Üreme tıbbı konusunda önde gelen dergilerden "Fertility and Sterility" dergisinde yayınlanan bir deneysel çalışmanın sonucuna göre, dizüstü bilgisayar kullanımının sperm hareketliliğine ve genetik yapısına zarar verdiğinin gösterildiğini belirten Dr. Elif Ergin, şöyle konuştu:

"Genellikle kucak üzerinde kullanılan dizüstü bilgisayarlar erkeklerin genital bölgelerinde ısı artışına ve elektromanyetik(RF-EMW) dalgalarına maruz kalmalarına yol açıyor. Zira, çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 50'sinde erkek faktörü bulunuyor. Dolayısıyla özellikle çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin dizüstü bilgisayar kullanımına dikkat etmeleri gerekiyor"

BU ALANDAKİ İLK DENEYSEL ÇALIŞMA

Daha önce yapılan çalışmalarda dizüstü bilgisayar kullanımının testislerde ısı artışına neden olduğunu  ortaya koyduğunu, yapılan son çalışmada ise kablosuz internetin spermler üzerinde olan etkileri araştırıldığını kaydeden Dr. Ergin araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu çalışma dizüstü bilgisayar kullanımı esnasındaki elektromanyetik dalgaların insan spermi üzerine olan etkisinin incelendiği ilk çalışmadır. Sağlıklı 29 erkek hastadan alınan sperm örnekleri üzerinde yapılan çalışmada, her bir sperm örneği iki gruba ayrılarak farklı ortamlarda bekletilmiş. Örneklerin biri, oda ısısındaki kablosuz internete bağlı ve aktif olarak çalışan bir dizüstü bilgisayarın altına (3 cm uzağına) yerleştirilerek 4 saat bekletilirken, diğer örnek ise oda ısısında dizüstü bilgisayardan uzakta 4 saat bekletilmiş. 4 saatin sonunda bütün sperm örnekleri tekrar incelendiğinde; laptop altında bekletilen örneklerde ileri hareketli sperm oranının anlamlı olarak azaldığı ve DNA hasarının arttığı görülmüş. Elde edilen veriler, erkek üreme organlarının yakınında kullanılan bir dizüstü bilgisayar varlığının, erkek sperm kalitesini azaltabileceğini ortaya koyuyor. ''

Dr. Elif Ergin, yapılan deneysel araştırmadan kablosuz internet kullanılan dizüstü bilgisayarların erkekler açısından ne denli zararlı olabileceğinin anlaşıldığını ifade ederek, "Çocuk sahibi olmak isteyen erkekler dizüstü bilgisayar kullanımını mutlaka sınırlandırmalıdırlar. Ayrıca kablosuz internetin yaydığı elektromanyetik dalgalar kadar kucakta kullanılan dizüstü bilgisayarların alt kısımlarında oluşan aşırı sıcaklık da testislere ve dolayısıyla sperm kalitesine zarar verebilir" diye konuştu.