Yapay zekalı ilk yerli navigasyon

Yapay zekalı ilk yerli navigasyon

Trafik sıkışıklığı ya da bilinmeyen yollar artık Türkiye’nin ilk yerli navigasyonuyla kabus olmaktan çıkıyor.

Ulaştırma Bakanlığı himayesinde hazırlanan ilk yerli navigasyon, yoğun trafiği bildiren yapay zeka ve ayrıntılı rehberlik hizmetiyle dünyadaki örneklerine fark atıyor.

Ulaştırma Bakanlığı himayesinde Türksat A.Ş. tarafından TürksatGlobe hizmeti olarak üretilen yerli navigasyon dünyadaki örneklerine göre çok daha gelişmiş ulaşım hizmeti veriyor. Ulusal Ulaştırma Portalı’nda (UUP) iki yerleşim birimi arasındaki mesafe, tahmini varış süresi, alternatif ulaşım güzergahları, toplu taşıma ve özel araçla yolculuk gibi seçenekler sunuluyor.
 
Yakıt tasarrufu sağlıyor
 
Android, İOS, ve Windows mobil uygulamaları olan ‘milli rehber’de bir de yapay zeka kullanılıyor. Buna göre Türkiye genelinde istenilen yere ulaşılmak istenildiğinde yapay zeka devreye girerek yol güzergahı üzerindeki çalışmaları, kapalı ya da kaza olan yolları ve trafik yoğunluğunu anında göstererek vatandaşı uyarıyor. Böylece hem yol üzerindeki trafik kabusu engellenmiş, hem de yakıttan önemli oranda tasarruf sağlanmış oluyor.
 
4 ayrı dilde hizmet
 
Sistem ayrıca istenen yerin haritasına çevrimiçi erişim sağlayarak tren, gemi, uçak ve otobüs ulaşım alternatiflerinin tarifeli sefer sorgulamaları da yapabiliyor. Yerli rehber, ihtiyaç duyulan biletin satış noktalarını da ekran üzerinde gösterebiliyor. Türkçe, Almanca, Arapça ve Rusça hizmet veren UUP, yol üzerindeki en yakın dinlenme tesisleri, hastaneler, polis karakolu,hava durumu, yol durumu gibi bilgileri de sunuyor.