Yargıtay hakimleri: Günlük çözümlerle yasa çıkarmak doğru değil

Yargıtay hakimleri: Günlük çözümlerle yasa çıkarmak doğru değil

Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi Muhammet Güney ve Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Başkanı Seracettin Göktaş, hükümetin Meclis'e sunduğu 35 maddelik, özgürlükleri kısıtlayan yargı paketini eleştirdi. Gediz Üniversitesi Hukuk Kulübü tarafından...

Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi Muhammet Güney ve Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Başkanı Seracettin Göktaş, hükümetin Meclis'e sunduğu 35 maddelik, özgürlükleri kısıtlayan yargı paketini eleştirdi. Gediz Üniversitesi Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen “Hukukta Kariyer Günleri II”'ye katılan Güney ve Göktaş, hukuk fakültesi öğrencilerinin Twitter üzerinden sorularını cevaplandırdı.

“Hukuk Devleti, Yüksek Yargı ve Hukukçu Olmak” konulu sunumda konuşan Güney, bir öğrencinin çıkarılmak istenen yargı paketiyle ilgili sorusuna, “Tasarı mıdır, taslak mıdır, nasıl Meclis'e sevk edildi bilmiyorum. Şunu söyleyebilirim, kanunlarda günlük ihtiyaçları gören çözümleri doğru bulmadığımı söylemek isterim, yani üç ay önce bir kanun değişikliği yapıldı ve kamu malına zarar vermek suçu 3 ile 7 yılken sanırım 4 yıla indi. Son günlerde aşırı bir şekilde tasvip etmediğimiz, doğru bulmadığımız bir şekilde kamu mallarına zarar veriliyor. Şimdi kamu malına zarar vermek suçunun üst limitinin arttırılması düşünülüyor. Halbuki günlük çözüm doğru değil. Yargı için çok değil ki. Bugün böyle düşünürsünüz, yarın kamu malına zarar verme suçları azalır. Düşürürsünüz, hattâ arttırırsınız. Genel olarak ceza hukukunda günlük ihtiyaçlara göre kanun değişikliğinin olmadığını söylemek isterim ancak siz makul ve somut şüphe de deseniz, asıl onu uygulayacak kişinin bundan ne anladığıdır. Bunda sıkıntımız var. Tamam, suç unsunlarına çok güzel uyuyor ama siz iyi çalışmıyorsanız, makul şüphe dediniz, hakikaten hiç şüphesiz şüphe olmayan kişi hakkında tutuklama kararı verilebilir. Sonuç şüphesiz makul şüphe ile tutuklama kararı verilir. Doğrusu şudur, hukukçu, hakim ve savcı bağımsız olacak. Tarafsız olacak. Vicdanına uygun bir karar verecek.“ dedi.

'HAKİMLER ZOR DURUMDA'

Günübirlik kanunlar yüzünden hakimlerin zor durumda kaldığını belirten Güney, “Bugün hakimler açısından yargı çok sıkıntılı bir durumdadır. Lehine ya da alehine ne karar verirseniz verin, o karar tartışılır durumdadır. Ceza hakimleri açısından söylüyorum. Bunu kaldıracak hakimin bir kudreti yoktur. Hakim çok güçlü gibi görünür ama diğer güçlerin yanında çok zayıftır, yasama ve yürütme karşısında. O sebeple hepimiz bağımsızlığı ve tarafsızlığa zarar veren girişimlerden kaçınmalıyız, hepimiz yargıcı ve hakimi korumalıyız, çünkü yargı hepimizin yargısı. Ben özel olarak günlük ihtiyaçlar için yapılacak değişiklikleri doğru bulmadığımı söylüyorum.“ şeklinde konuştu.

Benzer bir soru ile karşılaşan Seracettin Göktaş ise, “Ben de çok normal şartlarda yasa yapmamamız gerektiğini düşünüyor. Hep bir tedbir olarak yasayı yapıyoruz. Sonra, iki üç ay sonra silbaştan yapıyoruz. Bunu açıkçası çok doğru bulmuyorum. Genel olarak kanaatim şu ki Türkiye’de çok duygusallık hakim. Olaylar üzerine yasal işlemler yapıyor, kanun çıkarıyoruz. Üç beş ay sonra bu kanunun, efendim yanlış olduğuna karar veriyoruz. Halbuki kanunların bu kadar sık sık değişmemesi lazım. Böyle gündelik ihtiyaç değil, uzun süreli ihtiyaçlar için çıkarılması lazım diye düşünüyorum.” dedi.

Seyrek Kampüsü'nde başlayan ve 16-17 Ekim 2014 tarihlerinde devam edecek programın açılışına Gediz Üniversitesi Rektörü Seyfullah Çevik, Hukuk Fakültesi Dekanı Muhammet Özekes, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. CİHAN