YAŞ öncesi sürpriz gelişme !

YAŞ öncesi sürpriz gelişme !

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yörük'ün görev süresinin uzatılacağı belirtiliyor

TSK kulislerine yansıyan bilgilere göre, 4 - 6 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün görev süresi 1 yıl uzatılacak. Jandarma Genel Komutanlığı, sürdürülen “çözüm süreci” çerçevesinde “Açılım Çalışmaları” açısından kritik bir öneme sahip bulunuyor. Balyoz Davası’ndan Anayasa Mahkemesi’nin “Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” yönündeki kararı doğrultusunda tahliye olan general ve amirallerin görev süresinin de 1 yıl uzatılacağı dile getiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önümüzdeki hafta başında toplanacak YAŞ’ta, TSK’nin 2020’li yıllara ilişkin komuta yapısı şekillenecek. Toplantıda bir üst rütbeye terfi edecek albaylar ile general ve amirallerin durumu görüşülecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in YAŞ’tan sonra 30 Ağustos tarihi itibarıyle emekliliğini isteyeceği yönündeki iddialar TSK kulislerinde karşılık bulmuyor. Özel’in 1 yıl daha görevine devam edeceği belirtiliyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de bir yıl daha görevlerine devam edecek. 2010 yılında orgeneralliğe yükselen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ise bu ağustosta 4 yıllık rütbe bekleme süresini dolduruyor. Ancak hükümetin geçen yıl bu makama getirdiği Yörük’ün görev süresini bir yıl uzatacağı belirtiliyor.

Turmuş yaşa takıldı

1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş orgeneralliğinin 3. yılında olmasına karşın yaş haddine takılması nedeniyle emekliye ayrılacak. Diğer emekli olacak isim ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman. Geçen yıl 1. Ordu Komutanlığı’ndan Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilmesi beklenen Ataman, hükümetin karşı çıkması üzerine pasif bir koltuğa atanmıştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda iki korgeneral, Turmuş ve Ataman’dan boşalacak orgeneral kadrolarını dolduracak.

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın ise en kıdemli orgeneral olarak 1. Ordu Komutanlığı’nı Orgeneral Ahmet Turmuş’tan devralması bekleniyor. 2 yıldır 2. Ordu Komutanlığı görevinde bulunan Orgeneral Galip Mendi’nin batıdaki bir göreve kaydırılmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Hava yeniden yapılanacak

Şûra ile birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı da yeni yapılanmaya geçecek. Terörle mücadele görevinin yanı sıra, Irak ve Suriye sınırının kontrolünü de sağlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı YAŞ ile birlikte lağvedilecek. 30 Ağustos’a kadar Hava Kuvvetleri’nin yeni merkezi Eskişehir olacak. Halen Eskişehir’de 1. Hava Kuvvet Komutanlığı ve Diyarbakır’da 2. Hava Kuvvet Komutanlığı şeklinde teşkilatlanan Hava Kuvvetleri, yeni komutanlığa “Muharip Hava Kuvvet Komutanlığı” adını verecek. Komutanlığın başına ise bu şurada hava orgeneralliğe yükselecek bir isim getirilecek. Yeniden yapılanma ile birlikte ülke genelindeki av/ bombardıman filoları ile av/önleme filoları tek merkezden yönetilmeye başlanacak. Eskişehir’deki komutanlık yurtiçi ve yurtdışı hava operasyonlarının planlaması ve icrasından sorumlu olacak. Kara ve Deniz kuvvetleri ile gerçekleştirilecek müşterek harekâtların planlamasını ise Ankara’daki Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılacak.

Balyoz’dan 11 isme uzatma

Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda cezaevinden tahliye olan Balyoz davası sanığı 13 muvazzaf general ve amiralin sayısı Tümamiral Erdem Caner Bener’in istifasıyla 12’ye düştü. Tuğamiral Şafak Yürekli ise İstanbul’daki Casusluk davasından 1 yılın üzerinde kesinleşmiş mahkûmiyet kararı aldığı için emekliye ayrılacak. Balyoz davasından geriye kalan ve görev süresi uzatılması beklenen 11 general/amiral şöyle:

Koramiral Deniz Cora, Hava Korgeneral Turgut Atman, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Hava Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Hava Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Hava Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Hava Tuğgeneral Kubilay Baloğlu.