Yaşar Kemal'e son görev

Yaşar Kemal'e son görev

Türk edebiyatının duayen ismi Yaşar Kemal kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na uğurlandı.

Önceki gün 92 yaşında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde solunum yetmezliği ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat eden ünlü yazarın cenaze töreninde adeta insan seli yaşandı.

Cenaze namazı öncesinde Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli, manevi oğlu Ahmet Güneştekin, yakın dostu Zülfü Livaneli ile diğer yakınları taziyeleri kabul etti. Törene Kemal'in ilk eşinden olan oğlu Raşit Gökçeli de katıldı. Taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, “Hepimizin başı sağ olsun. Hepimizin kaybı" dedi.

56276_4084_02032015114500_8.jpg

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, CENAZEYE ÇELENK GÖNDERDİ

Usta yazar Yaşar Kemal’in cenazesi Teşvikiye Camii’ne getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de cenazeye çelenk gönderdi.

USTAYA VEDA İÇİN İNSAN SELİ - FOTO GALERİ

020320151619098003441_2.jpg

“YAŞAR KEMAL BABAMIN ARKADAŞIYDI"

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türk edebiyatının büyük ismi, büyük ustası, büyük sanatkar, düşünür ve fikir adamı Yaşar Kemal'i kaybetmenin üzüntüsünü millet olarak yaşıyoruz. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Başta eşi Ayşe Hanım olmak üzere herkese de başsağlığı diliyorum. 2008'de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü'nü kendisine tebliğ etmekten de gurur duyuyorum. Başka bir şey daha var kamuoyu çok bilmez. Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Bazen telefonla da görüşürlerdi. Kayseri'de beraber çalışmışlar. Hatta geçen Kurban bayramında telefonla görüşmüşler. Çoluk çocuk nasıl diye babama sormuş. Böyle Anadolu'nun bütün değerlerini taşıyan büyük bir yazardı. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

“TOPLUMUN HER KESİMİ ONUN ÖLÜMÜYLE BERABER BİRLEŞTİ"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise “Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun. Kültür ve edebiyat hayatımızda bir köşe taşıydı. Aramızdan ayrıldı ama eserleriyle hepimiz teselli buluyoruz. Hoş bir seda bıraktı.Toplumun her kesimi onun ölümüyle beraber birleşti" dedi.

“YERİ KOLAY KOLAY DOLDURULMAZ"

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, “Rahmetli değerli edebiyatçıydı. Çok önemli bir insandı, yeri kolay kolay doldurulmaz. Benimle de dostluğu vardı. Önemli bir insanı kaybettik ama aslında sizlerin başı sağolsun. Babıali'de önemli bir gazeteciyi kaybettik. Aslında birlikte çalışma imkanı bulamadık kendi grubumda. Ama hep sohbetlerinde “röportajlara önem vermiyorsun, röportaj bence gazeteciliğin, asıl röportajı öne getirin" derdi. Yeri doldurulamaz. Babamla da rahmetliyle, Zülfi Livaneli, bir doktor arkadaşımız, Eser Alptekin'in muayenehanesinde sık sık buluşurlardı. Gelir bana babamla hep güzel şeylerini, güzel düşüncelerini söylerdi. Nur içinde yatsın" dedi.

“BENİM GÖNLÜMDE NOBEL ÖDÜLÜNÜ ALAN YAZARLARIMIZDAN BİRİYDİ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Edebiyat çınarımızı yitirdik. Onu bugün uğurlayacağız. O Türk edebiyatının görkemli bir çınarıdır. Gazeteciliği, röportajı, sanatı, sevgiyi ve barışı ondan öğrendik. İnce Mehmet'i okuduğum yıllarda lise öğrencisiydim. O tarihten bu yana Yaşar Kemal hayatımın parçası oldu. Evinde kendisini ziyaret ettim. İnsan dostuydu. Düşüncelere saygılıydı. Nobel ödülünü alamadı ama benim gönlümde Nobel ödülünü alan yazarlarımızdan biriydi. Çok şey söylenebilir onunla ilgili. Türkiye'nin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.

“YAŞAR KEMAL'E YAKIŞAN BİR DURUMDU"

HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise “Kendisi sonsuza kadar varlığını koruyabilecek bir mirasla bu dünyayı terk etti. Bıraktığı miras, çok değerli bir miras. Bugün, bütün siyasi geleneklerden, bütün siyasi partilerden azade bir barış savunucusu, demokrasi, insan hakları savunucusu kimliği ve güçlü edebiyat birikimiyle bütün Türkiye'ye miras bıraktı. Bununla birlikte 40 dile çevrilmiş eserleriyle aslında dünyanın bütün eserlerine büyük bir miras bıraktı" dedi.
Demirtaş, “Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun. Yaşar Kemal gibi yaşaya bilmek ve öldükten sonra da onun kadar değerli bir miras bırakabilmek kolay bir iş değil. 90 küsur yıllık yaşama bütün bunları sığdırarak ve herkesin gönlünde taht kurarak gidebilmek. Gittiği gün de işte tarihsel büyük bir tesadüf diyelim, barış mesajını da bütün bu Türkiye toplumuna aslında onun da emeğiyle oluşan bu barış mesajını armağan ederek gidebilmek de tam da Yaşar Kemal'e yakışan bir durumdu. Hepimizin başı sağ olsun" şeklinde konuştu.


HASAN CEMAL: YAŞAR KEMAL ESERLERİ İLE YAŞAYACAK

Gazeteci Hasan Cemal, "Onun yarattığı boşluk büyük ama Yaşar abi yaşayacak hep. Onu kaybetmedik. O eserleri ile yaşamaya devam edecek. Son derece üzgünüz. Koca Yaşar Kemal daha ne söyliyeyim? Büyük boşluk oluştu tabi ki" dedi.

“BİR BÜYÜK KIYMETİ KAYBETTİK BUGÜN"

Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal'e ilişkin yaptığı kısa açıklamada “Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış elçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün" dedi.

GAZETECİLİKTE ÖRNEK BİR İSİM

Can Dündar, “ Meslek büyüğümüzü uğurluyoruz bugün burada. Gazetecilikte çok örnek olmuş bir isim. Ben bu vesileyle gazetemizin eski ciltlerini karıştırırken bir edebiyatçı o röportaj sütunlarından nasıl yetişebileceğini gördüm. Ne yazık ki peşinden gelen olmamış. Onun yolundan giden olmamış" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE GÜZELLİK GETİRDİ

Halit Kıvanç, “ Yaşar Kemal ile tanıştığımız ilk günde arkadaş olduk. Türkiye'ye güzellik getirdi. Hiç kavga etmedik. Onu çok özleyeceğim" dedi.

BANA ÖRNEK OLDU

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, “Yaşar Kemal, büyük bir yazardı. Yaşar Kemal, çok şey gösterdi. Bütün baskılar rağmen bir yazarın başının dik tutup, kendi hikayesini bütün dünyaya duyurabileceğini gösterdi. Bana büyük bir örnek oldu. Aynı zamanda bütün baskılara rağmen içindeki çocuğu muhafaza edebildi" diye konuştu.

Tarık Akan ise, “Yaşar Kemal benim için başka bir şeydi. Hepimizin başı sağolsun" dedi

28128033.jpg

KÖYÜNDEN TOPRAK

Yaşar Kemal’in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana’nın, şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak.”

EVİNE ZİYARETÇİ AKINI

Yaşar Kemal’in vefatının ardından Üsküdar Vaniköy’de bulunan evi sanat, siyaset ve edebiyat dünyasının akınına uğradı. Sanatçı Zülfü Livaneli; “Hep bu eve gelirdim.  Beni yukarıda Yaşar Kemal karşılardı. Bu sabah, ‘Artık Yaşar abi yok mu’ dedim. İnanılacak bir şey değil” dedi. Ustanın evine taziyeye gelenler arasında sanatçı Suavi, gazeteci yazar Nebil Özgentürk ile Zeynep Oral, eski İnsan Hakları Derneği Başkanı ve siyasetçi Akın Birdal, piyanist İdil Biret ve orkestra şefi Gürer Aykal da vardı.

YAŞAR KEMAL'İN SESİNDEN 'O YAR GELİ' TÜRKÜSÜ