Yaşar Kemalin vefatı

Yaşar Kemalin vefatı

Başbakan Davutoğlu:

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yaşar Kemal'i kaybetmekten duyduğu hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çektiğini belirterek, "Söz söylemenin zor olduğu zamanlarda evrensel bir aydın duyarlılığıyla hem muhalif tavrını koruması, hem de gerçeği sakınmadan ifade etmesi; yazar ve sanatçı olarak Yaşar Kemal'in ülkesine karşı duyduğu sorumluluk, onu çok özel ve saygın bir konuma taşımıştır" ifadesini kullandı.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Davutoğlu, yazar Yaşar Kemal'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Davutoğlu mesajında, büyük yazar, büyük sanatçı Yaşar Kemal'i kaybetmekten duyduğu hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çektiğini belirtti. 

Yaşar Kemal'in, Anadolu'nun ruhunu Köroğlu, Dadaloğlu, Karacaoğlan çizgisinde coşkuyla yansıtan ve modern edebiyat imkanlarıyla büyük bir romancı ve hikayeci olarak dile getiren, büyük bir usta olduğunun altını çizen Davutoğlu, Yaşar Kemal'in Cumhuriyet ile aynı yaşta olduğunu vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Söz söylemenin zor olduğu zamanlarda evrensel bir aydın duyarlılığıyla hem muhalif tavrını koruması, hem de gerçeği sakınmadan ifade etmesi; yazar ve sanatçı olarak Yaşar Kemal'in ülkesine karşı duyduğu sorumluluk, onu çok özel ve saygın bir konuma taşımıştır. Kürt kökenli bir aydınımız ve ülke meselelerinde söyleyecek çok sözü olan Yaşar Kemal'i, Çözüm Süreci nihai aşamaya gelmeden sonsuzluğa uğurladığımıza üzülürken, birlik beraberlik ve kaderdaşlığımız yolunda kat ettiğimiz mesafenin onu memnun ettiği umuduyla teselli buluyoruz.

Ülkemizin çok önemli bir değeri olan, dünya edebiyatına ölümsüz eserler kazandıran Yaşar Kemal'e Allah'tan rahmet niyaz ediyor, aile yakınları başta olmak üzere sevenlerine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum."