Yellen konuştu, dolar hareketlendi

Yellen konuştu, dolar hareketlendi
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, “ABD'de faiz artırımını destekleyen faktörler son aylarda güçlendi. Faiz artırımının kademeli olarak yapılması uygun” dedi.

Yellen, “Ekonomi hızı fed'in istihdam ve büyüme hedeflerine yaklaştı. Fed'in parapolitikası önceden belirli bir çizgi izlemiyor, verilere dayalı gelişiyor. İleriye dönük yönlendirme ve tahvil alımları Fed'in politika araçları arasında yer alacak” diye devam etti.

Fed Başkanı, “Fed gelecekte ortaya çıkabilecek yavaşlamalara karşı daha farklı tiplerde tahvillerin alımını değerlendirebilir. Fed'in enflasyon ve GSYH hedefini yükseltmesi önemli araştırma konuları” dedi. 

ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole'da düzenlenen uluslararası merkez bankaları konferansında konuşan Yellen, beklendiği gibi ABD'de faizlerin ne zamanyükseleceğine ilişkin bilgi vermedi.

Ancak Yellen, faiz artırımları için belirledikleri hedeflerin oldukça geniş bir aralığı kapsadığınada işaret ederek, ekonomide oluşabilecek şokların bu hedeflerde de değişikliğe neden olabileceğinin de altını çizdi.

Konuşmasında faiz artırımında yüksek oranlar yerine, daha önceden de belirttiği gibi kademeli artışların uygun olacağı görüşünü yineleyen Yellen, ekonomideki büyüme hızının, hedefledikleri istihdam ve büyüme düzeylerine yaklaştığını vurguladı.

DOLARDA HAREKETLİ DAKİKALAR

Janet Yellen'ın ABD'de faiz artırımını destekleyen faktörlerin arttığını söylemesinin ardından dolarda hareket görüldü.

Dolar, 17.01 sularında 2,9490 seviyesindeyken 17.15'te 2,9235'e kadar geriledi. 

UZMANLAR NE DEDİ?

"YELLEN “FAİZ” DEDİ, ANCAK “KADEMELİ” VE “BELİRSİZ”..."

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Fed Başkanı Janet Yellen’in Jackson Hole Sempozyumu’ndaki konuşması, Haziran ayından sonraki ilk kamu önünde açıklama olması bakımından büyük bir önem arz etmekteydi. Öncesinde Fed’in faiz artırım zamanlamasına ilişkin çok ciddi spekülasyonlar yapıldı. ABD ekonomisine ilişkin birkaç verinin istikrarsız bir görünüm sergilemesi, bu süre zarfı içinde de Fed içerisinden, oy hakkına sahip olsun veya olmasın, birçok üyenin birbirinden farklı görüşler bildirmesi önemli bir bilmeceyi önümüze koyuyor. ABD’de Yellen konuşması ile aynı günde oldukça zayıf gerçekleşen 2. çeyrek büyümesinin ikinci okuması açıklandı. Hatırlayacak olursak; ilk okumada %2,6’lık bir büyüme performansı beklerken %1,2’lik bir rakam ile karşılaşmıştık. İşte o düşük rakam 0,1 oranında aşağı doğru revize edildi ve %1,1 oldu. ABD’nin böylesine düşük bir büyüme ortamında faiz artırdığı görülmüş bir şey değildir. Hele halen küresel faiz hadleri bu kadar düşükken. Son dönemde Avrupa’da tahvil faizlerinde görülen hafif yukarı yönlü hareketi de sadece teknik bir düzeltme olarak almak lazım. Nominal faiz bacağında, başta Avrupa ve Japonya olmak üzere negatif faiz ortamı, İngiltere başta olmak üzere de düşük faiz ortamı devam ediyor. Fed böyle bir ortamda faiz artırımını düşünemez" değerlendirmesinde bulundu.

YELLEN GÜVERCİN DURUŞUNU SÜRDÜRDÜ

ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, "Fed Başkanı Janet Yellen, Jackson Hole konuşmasında ABD ekonomisinin istihdam ve enflasyon hedeflerine yaklaşmakta olduğunu belirtsede faiz artırımı konusunda aceleci davranılmayacağını belirterek güvercin duruşunu sürdürdü. Piyasa beklentilerine parelel gelen açıklamalar sonrası piyasaının ilk tepksinin altın dışında sınırlı kaldığı gözlemlenmekte. Gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kazanırken Emtia kompleksinde pozitif seyir gözlemlenmekte. Diğer yandan gelişmiş ülke borsalarında seyir pozitife dönerken gelişen ülke borsaları karışık seyretmekte. ABD tahvilleri Yellen’in güvercin açıklamalarından olumlu etkilenen diğer bir varlık sınıfı ise ABD tahvilleri" şeklinde konuştu. 

Hürriyet