‘Yeni referandum’ diyen 3 milyonu aştı

‘Yeni referandum’ diyen 3 milyonu aştı
Güncelleme:

İngiltere'de yeniden referandum isteyenlerin sayısı 3 milyonu aştı.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta halkın referandumla Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmaya karar vermesinin ardından ülkenin AB yanlısı vatandaşları, yeniden bir referandum yapılması için imza vermeye başladı. Birleşik Krallık parlamentosunun çeşitli konulardaki talepler için imza toplananinternet sayfasında referandumun tekrarı için verilen imzalar 3 milyonu aştı. Kampanyada “Biz aşağıda imzası bulunanlar, referandumda yüzde 75’in altında katılım olduğu taktirde kalalım ya da ayrılalım oyları yüzde 60’ı bulamazsa yeniden bir referandum yapılmasını istiyoruz” deniliyor. Ancak söz konusu imza kampanyasının, oylamadan yaklaşık bir ay önce AB’den ayrılık yanlısı bir aktivist tarafından açılmış olması dikkat çekti. Kafa karıştıran bu durum bizzat imza kampanyasını açan 27 yaşındaki William Oliver Healey’in yaptığı açıklamayla netliğe kavuştu. Healey, imza kampanyasını açtığı sırada ‘AB’de kalalım’ yanlılarının anketlerde önde çıktığını söyledi. Facebook sayfasından yaptığı açıklamada AB’ye karşı olduğunu bir kez daha vurgulayan Healey, kampanyasının AB yanlıları tarafından çalındığını söyledi.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası, 100 bini aşan imza kampanyalarını gündemlerine alıp almamayı görüşüyor. Avam Kamarası İmza Kampanyaları Komitesi Başkanı Helen Jones, bu hafta kampanyayı görüşeceklerini açıkladı. Ancak Jones, internetteki kampanya ile ilgili sahte imzalar olup olmadığını araştırdıklarını da söyledi. Kampanya ile ilgili bir başka sorun ise ileriye dönük olmaması. 24 Mayıs’ta açılan kampanyada referandum sonuçları açıklandığı sırada sadece 22 kişinin imzası vardı. İngiliz BBC’nin politika uzman muhabiri Iain Watson, “Kampanyanın kabul edilme şansı sıfır. Bunun başlıca sebebi söz konusu talebin geçmişe dönük olması. Kaybeden tarafta olunca yeni şeyler getiremezsiniz” dedi. Watson, parlamentonun imza kampanyalarının talebine göre yasa çıkarma zorunluluğu bulunmadığını da belirtti.

İşçi Partisi’nde bir grup, partinin Genel Başkanı Jeremy Corbyn’e karşı bayrak açtı. Corbyn, kendisine güvenini kaybettiğini söyleyen gölge dışişleri bakanı Hilary Benn’i görevden aldı. Sonrasında partinin gölge kabinesinden 6 istifa geldi. İstifa sayısı artabilir. Partideki AB yanlıları, Corbyn’i kampanyada AB’de kalma yönünde yeterince tavır koymamakla eleştiriyor. 

Referandumda yüzde 62 oranıyla AB’de kalınması yönünde oy veren İskoçya’nın bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, Birleşik Krallık’ın AB’den çıkış sürecini veto edebileceklerini ifade etti. İskoç lider önceki gün, “Bağımsızlık referandumu, masada olması gereken, açık bir seçenek” ifadesini kullanmıştı.