Yeni sistemde kadınlarda olacak !

Yeni sistemde kadınlarda olacak !
Güncelleme:

Kamu ve özel şirketlerde çalışanlarının yüzde 30'unun kadın olacağı yasa kabul edildi.

Almanya'da kamu ve özel şirketlerin yönetim kadrolarının yüzde 30'u kadın olacak

Almanya’da uzun süredir tartışılan, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren büyük şirketlerde belirli bir oranda kadın çalıştırma zorunluluğunu (kadın kotası) kapsayan yasa kabul edildi.

Federal Parlamento’da iktidar ve muhalefetin desteğiyle kabul edilen yasa ile kamu ve özel şirketlerin yönetim kadrolarına yüzde 30 oranında kadın bulundurma zorunluluğu getirildi. 

Yasayla birlikte, ilk etapta borsada kayıtlı olan ve çalışanların da karar verme sürecine dahil olduğu 108 büyük şirket, 2016 yılından itibaren yüzde 30 kadın kotasını uygulamak zorunda kalacak. Yönetim kadrolarına kadın yönetici atanmaması durumunda, o koltuklara atama da yapılamayacak.

Aile Bakanı Manuela Schwesig ve Adalet Bakanı Heiko Maas tarafından hazırlanan yasa, 3 bin 500 orta ve büyük ölçekli işletmeye yönetim kurulu, denetim kurulu ve diğer üst düzey yönetim kadrolarına ne kadar kadın kotası uygulayacaklarını eylül ayı sonuna kadar belirleme zorunluluğu getiriyor. Yasa, kamuda da kadın kotasının uygulanmasını da öngörüyor. 

Schwesig yasayı, kadın erkek eşitliği açısından tarihi bir karar olarak nitelendirirken,  Maas ise bu uygulamanın, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinden bu yana kadınlara verilen en büyük hak olduğunu söyledi. Almanya”da kadınlar seçme hakkını 1918 yılında elde etmişti.

Almanya Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) tarafından ocak ayında açıklanan verilere göre, yasadan önce 200 büyük işletmede denetim kurulundaki kadınların oranı yüzde 18.4, yönetim kurulundakilerin oranı ise yüzde 5.4 düzeyinde bulunuyor.