Yenilenebilir Enerji Kaynakları Masaya Yatırıldı

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Masaya Yatırıldı

Bandırma Ticaret Odası 11. Meslek Komitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarını masaya yatırdı.

Bandırma Ticaret Odası 11. Meslek Komitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarını masaya yatırdı.

Ülkenin 2023 yılı rüzgar enerji hedefinin 20 bin megavat olduğunu açıklayan toplantıya başkanlık eden 11. Meslek Komitesi Başkanı Kemalettin Güneri, bu hedefe ulaşılabilmesi için her yıl 2 bin megavat rüzgar santralinin işletmeye alması gerektiğini dile getirdi. Güneri, "Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları çok önemli hale geldi. Avrupa ve Amerika yenilenebilir kaynaklara büyük bir hızla yöneldi. Her ülke kendi kaynaklarından daha fazla yararlanmanın yollarını arıyor. Bizim de ülke olarak bu konuya önem vermemiz gerekiyor. İhtiyacımız olan enerjiyi doğal kaynaklarımızdan elde edilen enerjiyle daha fazla karşılamamız gerekiyor." dedi.

Bandırma ve çevresinin mevcut rüzgar yapısıyla ülkenin önemli rüzgar pazarlarından biri olduğunun altını çizen Güneri, "Bandırma konumu, rüzgar verimi ve ekonomik koşullar açısından yatırım yapmaya uygun bir yerleşim yeridir. Bu özelliğinden dolayı da müteşebbislerin son yıllarda Bandırma ve çevresinde rüzgar enerji santrali kurulmasına yönelik yatırımlarında ciddi artışlar gözlenmektedir." ifadesini kullandı.

Ülkede ve Bandırma'da rüzgar sektörüne yapılan yatırımların Avrupa Birliği ülkelerine göre geri dönüşüm sürelerinin daha kısa olduğuna dikkat çeken Güneri, "Avrupa'daki proje geri dönüş süreleri 18-20 yıl civarındadır. Buna karşılık, Türkiye'de 10-12 yıl arasında geri dönüş alınmaktadır. Elektrik alım fiyatı Avrupa'ya göre düşük olmasına rağmen geri dönüşlerdeki kısa süre yerli ve yabancı yatırımcılara cazip geliyor." değerlendirmesinde bulundu.