Yerfıstığı Tarımında Yanlış Uygulamalara Dikkat

Yerfıstığı Tarımında Yanlış Uygulamalara Dikkat

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yerfıstığı tarımında yanlış uygulamalar konusunda üreticileri uyardı.

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yerfıstığı tarımında yanlış uygulamalar konusunda üreticileri uyardı.

Sağlam, yaptığı açıklamada, özellikle Osmaniyeli çiftçilerinin önemli geçim kaynaklarından birisini oluşturan ve aynı zamanda uzun süredir geniş alanlarda üretimi yapılan Osmaniye Yerfıstığının, çerez başta olmak üzere birçok sanayi sahasında stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Üreticilere yerfıstığı tarımı yaparken aynı tarlaya üst üste yerfıstığı ekimi yapmalarını tavsiye etmediklerini belirten Sağlam, şu uyarılarda bulundu:

"Salma sulamanın yerine yağmurlama veya damlama sulama sisteminin yaygınlaştırılması zorunludur. Yerfıstığı bitkisi iğneleri (ginefor) toprak içerisinde büyüten ve meyve bağlayan bitki olduğundan dolayı toprak yüzeyine yakın olması istenir. Yağmurlama veya damlama sulama sistemi ile bitkinin yükselmesi engellenerek iğnelerin bir an önce toprak içerisine girmesi sağlanır. Ayrıca yerfıstığı tarımında önemli verim kayıplarına neden olan Kök Boğazı Çürüklükleri (Aspergillus spp.) ile Beyaz Çürüklük (Sclerotinia selerotinium ve s.minor) hastalıklarının yayılmasının önüne geçilmiş olur. Yerfıstığı bitkisi kendi ihtiyacı olan azotu, köklerinde bulunan Rhizobium spp. bakterileri ile havanın serbest azotunu toprakta biriktirir ve kendisinden sonra ekilen ürüne organik maddece ve azotça zengin bir toprak bırakır. Bundan dolayı kimyasal mücadelesi bulunmayan ve yukarıda belirtilen hastalıkların bulaşmaması veya yayılmaması için azot uygulamalarında dikkatli olunmalıdır. İlk sulama yapılmadan önce tarlanın değişik yerlerinden çekilen bitki köklerine bakılarak gerekliyse azot (Üre-Amonyun Nitrat veya Amonyum Sülfat) uygulaması yapılmalıdır. Toprak kumsal değilse, bitki gelişimi normal ve köklerinde yumru oluşumu varsa azot uygulamasına gerek yoktur" dedi.

Yerfıstığı üreticilerine mümkünse sertifikalı tohum kullanmaları önerisinde bulunan İbrahim Sağlam, şöyle devam etti:

"Bu mümkün değilse, bir yıl önce hasadını yaptığı, hastalıkla bulaşık olmayan tarlalardan tohum temin etmeli, uygun şartlarda muhafaza etmeli ve ekimden önce mutlaka tohum ilaçlaması yapmalıdırlar. Yerfıstığı ekimi yapılacak tarlanın iyi tesviyeye sahip, su birikmesine izin vermeyen ve taban suyunun oluşmayacağı iyi drenaja sahip araziler olması gerekmektedir. Yetiştirme sezonu süresince hastalık, zararlı, yabancı otlar ve diğer patojenlerle mücadelede tavsiyesi olmayan, kulaktan duyma kimyasallar (Çamaşır suyu vs.) kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanılacak kimyasalların ruhsatlı olmasına, karışılabilirlik durumuna, uygulama zamanı ve uygulama dozuna mutlaka riayet edilmelidir. Yine uzun yıllardan beri polikültür (yılda birden fazla ve çeşit ürün alınan) tarım yapılan topraklarımızın yapısını bozmamak, tarımını yaptığımız ürünlerden yüksek ve kaliteli verim alabilmek için toprağımızın tuzluluk veya PH yapısının bozulmaması gerekmektedir. Bunun için yerfıstığı yetiştiriciliğinde karşılaşılan ve hastalıklardan da koruduğu düşünülen kireç uygulaması kesinlikle yapılmamalıdır."

Kaynak: İHA