Yerli otomobil elektrikli olacak

Yerli otomobil elektrikli olacak

Türkiye’nin yerli marka benzinli otomobil üretme hayali elektrikliye döndü.

Oto­mo­tiv sa­na­yi­ci­le­ri­nin iti­raz­la­rı­na rağ­men di­zel ve­ya ben­zin­le ça­lı­şan yer­li oto­mo­bil mar­ka­sı üret­me ko­nu­sun­da 5 yıl­dır ener­ji har­ca­yan hü­kü­met, bu ıs­ra­rın­dan vaz­geç­ti, ro­ta­yı hib­rit ve elek­trik­li oto­mo­bi­le çe­vir­di.

Ye­ni he­de­fi Bi­lim, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­ka­nı Fik­ri Işık açık­la­dı. Ga­ze­te­ci­ler­le if­tar­da bu­lu­şan Ba­kan Işık, yer­li oto­mo­bil­de­ki ka­rar de­ği­şik­li­ği­ne ‘de­ği­şen şart­la­r’ ne­de­niy­le git­tik­le­ri­ni söy­le­di. Ben­zin­li ve di­zel oto­mo­bil ala­nın­da dün­ya­da bü­yük bir re­ka­bet ya­şan­dı­ğı­nı ifa­de eden Işık, Tür­ki­ye­’nin ye­ni bir mar­kay­la ben­zin­li oto­mo­bil pa­za­rı­na gir­me­si­nin çok zor ol­du­ğu­nu bil­dir­di.

Kla­sik mo­tor­lu oto­mo­bil­ler­de mar­ka üret­mek ye­ri­ne ulus­la­ra­ra­sı dev oto­mo­tiv şir­ket­le­ri­nin de bü­yük araş­tır­ma içe­ri­si­ne gir­di­ği hib­rit ve elek­trik­le ça­lı­şan oto­mo­bil ala­nın­da yer­li mar­ka çı­kar­ma­yı he­def­le­dik­le­ri­ni be­lir­ten Ba­kan Işık, “Dün­ya­da hib­rit ve elek­trik­li oto­mo­bil­ler var. 10 yıl son­ra ağır­lık hib­rit ve elek­trik­li oto­mo­bil­ler­de ola­cak. Do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye­’nin yer­li oto­mo­bil mar­ka­sı için asıl fır­sat bu alan­da var. Bu ne­den­le  biz de yer­li mar­ka ön­ce­li­ği­mi­zi hib­rit ve elek­trik­li oto­ya ver­di­k” de­di.

Ba­kan Işık, ro­ta de­ği­şik­li­ğiy­le ben­zin­li yer­li oto­mo­bil üret­mek için yıl­lar­dır har­ca­nan eme­ğin bo­şa gi­dip git­me­di­ği yö­nün­de­ki so­ru­la­ra ce­vap ver­di.

Işık, ben­zin­li oto­mo­bil üret­mek için har­ca­nan 4-5 yıl­lık eme­ğin bo­şa git­me­di­ği­ni, o ça­lış­ma­lar sa­ye­sin­de bu­gün bu de­ği­şik­li­ği ya­pa­bil­dik­le­ri­ni kaydetti.

Bakan Işık, klasik otomobil motor üreticisi firmaların elektrikli ve hibrite kendilerini dönüştürmeye çalıştıklarını, onların dönüşünceye kadar geçecek 5-6 yıllık sürede Türkiye’nin de kendisine ait markayla elektrikli ve hibrit otomotiv pazarında yer alabileceğini söyledi. Işık, “Dolayısıyla önümüzde 5-6 altın yıl var” diye konuştu.