‘Yeşil Altın Antepfıstığı Zirvesi Ve Çalıştayı’

‘Yeşil Altın Antepfıstığı Zirvesi Ve Çalıştayı’

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi ve Sürdürülebilirlik Akademisyeni’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yeşil Altın Antepfıstığı Zirvesi ve Çalıştayı’ başladı.

- Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi ve Sürdürülebilirlik Akademisyeni’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yeşil Altın Antepfıstığı Zirvesi ve Çalıştayı’ başladı.

Antepfıstığının her yönü ile tartışıldığı ve çözüm konularının konuşulduğu zirve ile çalıştay Şehitkamil Kongre Merkezi’nde yapıldı. Çalıştay öncesinde antepfıstığının ulusal ve uluslararası arenada daha çok değer bulması için çalışmalar yaptıklarını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, daha fazla üretmek için bir takım girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Rekabet piyasasının çok acıması olduğunu ve bunun için antepfıstığının daha ucuza üretilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Fatma Şahin, ellerindeki gücü orantılı kullanıp en iyisini yapacaklarını kaydetti.

"ANTEPFISTIĞINDAN ENERJİ ÜRETMDE KARARLIYIZ"

Antepfıstığını ulusal arası noktaya taşımak, markalaştırmak ve sertifikalaştırmak için çalışmalar yapılması gerektiğine de vurgu yapan Başkan Şahin, AR-GE ve inovasyonun da fıstığa değer katacağını belirtti.

Göreve başladıktan sonra antepfıstığı kabuğundan metan gazı ile biogaz elde etme projesinin kendisini heyecanlandırdığını belirten Şahin, “Bugün dünyada birçok ülkelerin savaşları enerji yüzünden çıkıyor. Fosil yakıtlarının bitmeye geldiği, sürdürülebilir enerjinin, termalin, suyun, enerjinin yükselen bir değer olduğu dönemde biz hakikaten yeşil altın olan antepfıstığının değerini bilmeliyiz. Burada kabuk enerji olarak üretime geri dönecek. Muhteşem bir hazine, tabi bunu iyi kullanmak lazım. Bunu çok önemsiyoruz ve TÜBİTAK ile birlikte hareket ediyoruz” diye konuştu.

Bu proje ile hem çevrenin kirlenmeyeceğini hem de ekonomik olarak bir enerji elde edileceğini belirten Fatma Şahin, dörtte birinin katı atık, dörtte üçünün ise diğer atık olduğunu vurguladı.

Bilim dünyasının buna inandığını ve herkesin de inanması gerektiğinin altını çizen Fatma Şahin, “Bizim torunlarımıza bırakacağımız miraslar işte bunlar olacak. Daha fazla enerji kaynakları bulacağız ve üreteceğiz. En önemlisi istihdama çok katkısı var. Arz talep dengesine baktığınız zaman bugün gündem oluşturan baklavanın içindeki fıstığın pahalı olması. Aslında daha fazla üretim ile kendi içendeki dengeyi sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

"DÜNYA SIRALAMASINDA İKİNCİLİĞE YÜKSELMEK İSTİYORUZ"

Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise antepfıstığının daha çok üretilmesi ve ihracat edilmesi yönünde açıklamalarda bulundu.

Masum Burak, antepfıstığı üretimi konusunda Türkiye’nin Çin ve İran’dan sonra 3’cü sırada yer aldığını ve bu sıralamanın yükselmesi için daha çok çalışılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye olarak 100 bin tonlarında üretiminin olduğunu, bu rakamı arttırarak 2’ci sıraya çıkmak istediklerini açıklayan Burak, üretimin yanında ihracatında önemli olduğunu vurgu yaptı. İhracatta son yıllarda önemli bir gelişe olduğunu dile getiren Masum Burak, şuandaki ihracat rakamının 2,3 bin ton olduğunu söyledi. Bu ihracat ile 2 milyon 900 bin TL gibi bir girdi elde edildiğini aktaran TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Burak, bu rakamların yeterli olmadığını belirtti.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Yavuz Coşkun da üniversitenin antepfıstığı AR-GE ve inovasyon gibi konularda destek verdiğini ve sanayi-üniversite işbirliğine dikkat çekti.

Coşkun, Gaziantep’te antepfıstığı adına yapılan yatırımların ve desteklerin karşılığını bulması gerektiğini vurgu yaptı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise tanıtım ve ihracatın zorluklarına dikkat çekerek, bugün gelinen noktanın kolay olmadığını kaydetti. Amerika ve İran ile rekabetin zorluğunu dile getiren Çıkmaz, üretimin ve ihracatın daha çok tanıtılması gerektiğini belirtti.

EN ÇOK İHRACAT YAPANLARA PLAKET

Konuşmaların ardından en çok antepfıstığı ihracatı yapan üç firmaya plaket verildi. Birinci olan Kahraman Tarım Ürünleri, ikinci olan Tiryaki Gıda ve üçüncü olan Altın Fıstık Gıda Maddeleri firmalarına ödülleri verildi.

Programa; Gaziantep Vali Yardımcısı Bestami Yıldırım Alkan, AK Parti Milletvekilleri Derya Bakbak, Mehmet Sarı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, akademisyenler ve çok sayıda fıstık ürecisi katıldı.