Yeşilova’da Krom Madeni Protestosu

Yeşilova’da Krom Madeni Protestosu

Burdur'a bağlı Yeşilova ilçesi Niyazlar köyünde 3. krom madeninin açılmaması için Yeşilova Cumhuriyet Meydanı'nda protesto düzenlendi.

Burdur'a bağlı Yeşilova ilçesi Niyazlar köyünde 3. krom madeninin açılmaması için Yeşilova Cumhuriyet Meydanı'nda protesto düzenlendi. Burdur, Isparta, Deniz, Kaş Platformu (A Platformu) tarafından düzenlenen protestoya Yeşilovalı ve Niyazlar köyünde yaşayan vatandaşlar destek verdi.

Üçüncü krom madeninin açılmasını istemeyen Niyazlar köylüleri adına konuşan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz: "Burdur ili, Yeşilova ilçesi ve ilçeye bağlı Niyazlar Köyü sınırlarında 2 adet krom madeni çalışmakta, 3. ocak ise açılmak istenmektedir. 3. Ocak, yine Niyazlar Köyü Kuzupınarı Mevkiinde açılmak istenmektedir. Burası Niyazlar Köyü içinde Türbesi bulunan ve Kutsal yer olan Niyazi Baba'nın konakladığı yerdir ve çevresi ve de dört bir yanı karaçam ormanlarıyla kaplı bu alan halen piknik alanıdır. Buradaki ocağı da yine Burdur Krom açmak istemektedir. Çalışan ocakların bölgeye verdiği zararlar çok fazladır. Yeşilova İlçesi'nin içme suyunun, ana su kaynağına zarar vermektedir. Yeşilova İlçesinin içme suyunun ana su kaynağı, Bördelikte'dir. Bu kaynağın tam üzerinde krom madeni ocaklarının olması direk olarak içme su kaynağına zarar vermektir. Bu kaynak su kaynaklarını koruma kanununa göre korunması gereken kaynaktır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği söz konusun olunca, en büyük koruma tedbirleri su kaynaklarında olmalıdır" dedi.

DEĞİRMENDERE GÖLETİ RUSUBATLA DOLUYOR

Krom madeni atıklarının çay kenarına yığılarak, rusubatının Değirmendere Göleti'ne doldurulduğunu iddia eden A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, "Maden öğütme şantiyesi, Değirmenderesi Göleti'ni besleyen çayın üstüne kurulmuştur. Maden öğütme şantiyesi, Yeşilova Ovasını sulamak için yapılan Değirmenderesi Göleti'ni besleyen çayın üstüne kurulmuştur. Öğütme ve yıkama atıkları çay kenarına yığılarak, rusubatı gölete göndermektedir. Bu konu DSİ Isparta Bölge Müdürlüğüne ve Çevre İl Müdürlüğüne sürekli olarak bildirilmesine rağmen halen hiçbir tedbir alınmamış olup, gölet, rusubatla dolmaya devam etmektedir. Gölete dolan yıkanmış maden suyunun ve atıklarının tarlaları çoraklaştırma özelliği vardır" diye konuştu.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 70'İ AKCİĞER KANSERİ

Krom madeni atıklarının insan sağlığına verdiği zararı işaret eden Gündüz, Yeşilova'da ölümlerin yüzde 70'inin akciğer kanseri nedeniyle olduğuna dikkat çekti. Hediye Gündüz, "Son senelerde ölümlerin yüzde 70 akciğer kanserindendir. Öğütme tesisinin göleti besleyen çaydan kaldırılması gerekmektedir veya çubuklu döner değirmenlerde öğütülmesi gerekmektedir. Bu toz, insanlar dahil bütün canlılar için zararlı ve ölümcüldür. Bu toz yemyeşil ormanların üzerine kabus gibi çökmüştür. Özellikle ardıç ağaçlarında kuruma oranı yüzde 15 bulmuştur" şeklinde konuştu.

KÖY MUHTARINDAN TEPKİ

Yeşilova ilçesi Salda Köyü Muhtarı Ömer Türkmen, protestoda bahsedilen Salda Göleti'ne ilişkin A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz'le konuştu. Salda Gölü'ne bahsi geçen Düden Çayı'ndan su gelmediğini, kurulacak Salda Göleti'nin zarar yerine fayda sağlayacağını savundu.

A Plaftormu Sözcüsü Hediye Gündüz ise göletin Salda Gölü'nü besleyen su kaynaklarının önünü keseceğini ifade etti. Muhtar Ömer Türkmen, krater gölü olan Salda Gölü'nü besleyen bir bardak kadar su birikintisi olmadığını Hediye Gündüz'e anlatmaya çalıştı. Muhtar Türkmen, Salda Köyü etrafının damla sulamaya geçirildiği takdirde Salda Gölü'nde çekilme yaşanmayacağını, aksine göletten salınacak sulama sistemiyle tarlalardan süzülen suyun Salda Gölü'nü besleyeceğini dile getirdi. Muhtar Ömer Türkmen, A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz'ü su kaynağı olarak iddia ettiği çayda incelemede bulunmak üzere Salda Köyü'ne davet etti. Hediye Gündüz, Salda Gölü'ne gelerek incelemede bulunacağını söyleyerek, Muhtar Ömer Türkmen'in telefon numarasını aldı.

Protestoda "Yeşilova yeşildir, yeşil kalacak', "Susma, sustukça sıra sana gelecek', "Krom madenine hayır" şeklinde sloganlar atıldı.

ÜÇ BEŞ AĞAÇ KERVANI, ŞARKILARLA PROTESTO ETTİ

Türkiye'nin dört bin yanını gezen ve çevreci şarkılarla tanınan Üç Beş Ağaç Kervanı da krom madeni protestosuna destek verdi. Çevreci şarkılarını seslendiren Üç Beş Ağaç Kervanı üyelerine, Yeşilovalı vatandaşlar alkış ve ıslıklarıyla destek verdi. Krom madeni protestosu, olaysız olarak sona erdi.

Kaynak: İHA