YHT'de geri sayım

YHT'de geri sayım
Güncelleme:

Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla seferlere başlayacak olan Yüksek Hızlı Tren hattı için geri sayım başladı.

Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla cuma günü yapılacak törenle normal seferlerine başlayacak olan Yüksek Hızlı Tren Hattı’nda geri sayım başladı. İstanbul Pendik’ten Ankara’ya 3 saat 42 dakika gideceği hesaplanan Yüksek hızlı Tren’in test sürüşlerine katılan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Yüksek Hızlı Tren seferleri Cuma günü başlayacak olmasına rağmen, binlerce çalışan ile öğrenciyi ilgilendiren banliyö seferlerinin daha sonra başlayacağını söyledi.
 
Daha önce kablo hırsızlıkları ve diğer bazı nedenlerle açılışı birkaç kez ertelenen Yüksek Hızlı Tren seferleri Cuma günü gerçekleştirilecek törenle başlayacak. Altyapısı, rayları, tünel ve menfezleri tamamen yenilenen ve yaklaşık 6 milyar dolara malolan hatta tüm eksiklikler en ince ayrıntısına kadar gözden geçirilirken, trenler de test sürüşlerine devam ediyor.
 
Yüksek hızlı Trenler, normal tarifeli sefer yapar gibi, her gün test sürüşü gerçekleştiriyor. Bu test sürüşüne Kocaeli Veali Ercan Topaca ile birlikte Doğan Haber Ajansı muhabirleri de İzmit’ten katıldı. TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, TCDD Bölge Müdürü Hasan Gedikli, TCDD’nin bazı yetkilileri ile mühendislerinin de bulunduğu test sürüşünde, İzmit’ten hareket eden Yüksek hızlı Tren, planlandığı gibi bu hatta 110 kilometre hızla seyretti ve 43 dakikada Pendik’e ulaştı.
 
Yüksek hızlı Trenler, yerleşimin yoğun veya eğimin olduğu bazı bölgelerde 110 kilometre hızla seyredecek, diğer bölgelerde ise 250 kilometre hız yapacak. İstasyonlar arasındaki seyir süreleri de belirlendi. Buna göre Pendik’ten kalkacak YHT 43 dakikada İzmit’e, 1 saat 10 dakikada Sakarya Arifiye’ye, 2 saat 22 dakikada Eskişehir’e, 3 saat 42 dakikada da Ankara’ya ulaşmış olacak.
 
BANLİYÖ SEFERLERİ DAHA SONRA
 
Vali Ercan Topaca, YHT’nin cuma günü hizmete girmesiyle, bunun vatandaşların gidecekleri yerlere önemli bir alternatif olacağını belirtti. En çok merak edilen, özellikle İstanbul ile Kocaeli ve Sakarya’ya sürekli gidip gelen, çalışanlar ile  öğrencilerin merakla beklediği banliyö trenleriyle ilgili ise Ercan Topaca şu bilgileri verdi:
 
"Öncelik milli bir proje olan hızlı trenin bitirilip hizmete alınmasıdır. Türkiye genelinde Ankara’dan Eskişehir ve İstanbul arasındaki tüm vatandaşlarımıza hizmet edecek bir hat. Banliyo hattının çalışmaları devam ediyor. Eğitim- öğretim döneminin başlagıcına kadar önemli bir aksama olmadığı taktirde hizmete girecek. İstanbul ve Kocaeli arasında gerek hızlı tren ve gerekse banliyo hattını kullanmak üzere ulaşımlarını sağlayacaklardır.  Banliyo hattının henüz açılmıyor olması çok büyük bir kayıp değil. Hızlı tren de İstanbul istikametine kendi sefer zamanlarına bağlı olarak sabah ve akşam seferleri hariç İzmit istasyonunda duracak. Vatandaşlarımız İstanbul istikametine sabah ilk tren hariç gidiş geliş yapma imkanına sahip olacak."
 
VALİLİKTEN UYARI
 
Daha önce kablo hırsızlıkları ve diğer bazı sorunlar nedeniyle açılışı birçok kez ertelenen Yüksek Hızlı Tren hattı’nda, bu kez bazı kişilerin emniyet için hat boyunca yeralan tel örgüleri kesip kaçak geçişler açtığı da ortaya çıktı. Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada, hattın Kocaeli geçişindeki hat boyunca hattın yaya ve araç geçişlerine kapatıldığı halde bunların kesilerek ve zarar verilerek kaçak geçişler oluşturulduğu tesbit edildiği belirtildi. Açıklamada, "Gebze, Hereke, Körfez, İzmit ve Köseköy demiryolu hat güzergahında ihatalarla yaya ve vasıta geçişlerine kapatıldığı halde vatandaşlar tarafından ihatalara zarar verilerek, kaçak geçişlerin yapıldığı tespit edilmiş olup, söz konusu alanda zarar gören ihatalar günlük tamir edilse de zararın önüne geçilememektedir" denildi.
 
Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın 25 Temmuz Cuma günü demiryolu trafiğine açılacağı da hatırlatılan açıklamada, trenler de hızlı geçiş yapacağından can ve mal kaybı yaşanmaması için vatandaşların çok dikkatli olmaları istendi.