Yılbaşında kar geliyor !

Yılbaşında kar geliyor !

Meteoroloji bu hafta sonunun yağışlı geçeceğini yılbaşında ise kar yağışı olacağını açıkladı.

Türkiye, uzun bir aradan sonra yeni yılı karla karşılayacak.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, son yıllarda Doğu illeri dışında Türkiye'nin yeni yıla karla giremediğini ancak bu yıl Ankara, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Edirne, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli gibi illerde kar yağacağı tahmininde bulundu. Ancak yetkililer, karyağışının İstanbul merkezinde değil, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi yüksek kesimlerinde olacağı açıklaması yaptı.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü uzmanları, bugünden itibaren Türkiye'nin Batı illerinden başlayarak çok soğuk olmayan, ılık bir yağışlı sistemin etkisi altına girdiğini belirterek, bu etkinin Pazar günü İç ve Doğu kesimlerinde etkili olduktan sonra yurdu terk edeceğini ifade ettiler.

İŞTE İL İL HARİTALI HAVA DURUMU

KAR BATI'DAN GELECEK

Pazartesi gününden itibaren Türkiye'nin yine Batı'dan başlayarak yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğini açıklayan uzmanlar, Balkanlardan gelecek soğuk havayla birlikte Pazartesi günü yağışların başlayacağını bildirdiler. Karla karışık yağmur şeklindeki yağışların Salı ve Çarşamba günü yurdun iç kesimlerinde etkili olacağını anlatan uzmanlar değerlendirmelerini şöyle sürdürdüler:

"Bu yılın son gününde, 31 Aralık'ta İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde, Trakya'da ve İstanbul'un bazı kesimlerinde karla karışık yağmur olacak. Yıllardın yeni yıla karla girmemiştik. Bu yıl 31 Aralık gece saatlerinde yani yeni yıla girilirken, Ankara, Tekirdağ, Edirne, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli gibi illerde kar yağacağını söyleyebiliriz. İstanbul'un ise yüksek yerlerinde Çatalca, Silivri, Artanavutköy gibi yerlerinde kar yağacak. Soğuk hava şehir merkezine yaklaştığında ise denizin ve şehir ısısının etkisi nedeniyle kara dönüşemeyecek görünüyor.

Ancak 31 Aralık'a daha 5 gün var. Bu tahminlerimizin tutarlığı, uluslararası standartlarda olduğu gibi yüzde 65 ila 80 aralığında. 3 günlük tahminlerimizin tutarlılığı ise yüzde 80 ila 90 aralığında ve biz bu tahminlerimizi her gün güncelliyoruz. Dolayısıyla yeni yıla üç gün kala daha net tahminler ortaya koyabileceğiz."

SOĞUK VE YAĞIŞLI HAVA GELİYOR

Cumartesi günü; Marmara, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Doğu Anadolu’nun güneyi ile Güneydoğu Anadolu’nun batı kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Marmara’nın doğusu, Kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyıları, Batı Karadeniz’in batısı ile Burdur’un doğu, Isparta’nın güney ilçelerinde kuvvetli (20-50 mm), Muğla’nın kıyı ilçeleri, Antalya’nın doğusu (Manavgat, Serik, Aksu ve İbradi ilçelerinde) çok kuvvetli (51-75 mm) olmak üzere, yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari ve Van’ın güney kesimlerinde karla karışık yağmur, yükseklerin kar şeklinde olacağı bekleniyor.

Pazartesi günü; yurdun batı kesimlerinin Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava ile Balkanlar üzerinden gelecek soğuk havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.