• Haber3 FaceBook
  • Haber3 Twitter
  • Haber3 Friendfeed.com
  • Haber3 RSS
  • IMKB
  • 54.810
  • Dolar
  • 1,8425
  • Euro
  • 2,3065
  • Altın
  • 619,17
  • Ankara : 13 °C
  • İstanbul : 16 °C
  • İzmir : 13 °C
  • Adana : 16 °C
  • Antalya : 15 °C
  • Diyarbakır : 13 °C
ATM’ye dokunan yanıyor
Şırnak' ta çatışma: 1 teğmen şehit !
Başbakan'ı eleştirenler bilimden uzak
Komutana sahip çıktı
Yazıyı küçült/büyüt :Yazıyı küçültYazıyı büyüt

Yılda 100 bin kişi bu yüzden öldü

Yılda 100 bin kişi bu  yüzden öldü
Türkiye'de 17 milyon sigara tiryakisi var ve...
09 Şubat 2012 / 12:44

Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, dünyada en çok sigara içilen 10 ülke içinde yer alan Türkiye’de 17 milyon tiryaki bulunduğunu ve yılda 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü söyledi.

’9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ nedeniyle yaptığı değerlendirmede sigara tiryakiliğinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Adem Yılmaz, "Türkiye’de milyarlarca lira sigaraya, bir o kadar para da sigaraya bağlı hastalıkların mücadelesi için harcanıyor. Ülkemizde sigaraya karşı etkin mücadele ediliyor. Sigara içmek bir hastalıktır, nedeni tütündür ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tiryakiler önce bırakmaya karar vermeli, sonra tıbbi yardım almalı" dedi.

’ÖNLENEBİLİR EN BÜYÜK ÖLÜM NEDENİ’

Sigaraya karşı Sağlık Bakanlığı’nın çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü, sağlık emekçilerinin de özverili şekilde çalıştığını anlatan Dr. Yılmaz, "Bu mücadelenin sonucunda Türkiye, Avrupa’da, ’Sigara ile en iyi mücadele eden dördüncü ülke’ konumuna gelmiştir. Sigarayla mücadelede çok doğru adımlar atılmaktadır" diye konuştu.

Sigaranın, önlenebilir en büyük ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Dr. Yılmaz, şunları söyledi: "Sigara, akciğer kanserinin birinci derecede sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarının çoğunluğunun ana nedenidir. Türkiye’nin en önemli 5’inci sağlık sorunu olarak görülen ve 4 milyon kişinin yakalandığı bir akciğer hastalığı olan KOAH’ın da birinci derecede sebebi sigaradır. Sigaranın etkilemediği doku ve organ yoktur. Sigaranın her dozu zararlıdır ve sadece içene değil, içmeyene de zararı vardır. Ayrıca ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesi çok önemlidir. Bu aşamadaki hasta destek için Sigara Bırakma Merkezi’ne başvurabilir. Merkezlere zaten çok sayıda başvuru yapılıyor. Sigara bırakmayla ilgili çok talep var. Başvuranlarda sonuçlar yüz güldürücü." (AA)

616
    * Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere ilk yorum yapan siz olun.
MANŞETLER
Süper Lig'in yeni takımı belli olduFutbolcular yumruklaştı, tribünler karıştı!Milli takım kampında tatsızlık!Uluslararası karalama kampanyası yürütülüyorPasaport alacaklar dikkat''Futbolcular çok özel hayvanlardır''Bütün dünya onun hamile kalmasını bekliyorGökçek twitterı yine salladıAcilde para isteyen kapanacakİzmir'de sapık baba dehşeti
FIRSATLAR
Foto-Galeriler
YAZARLAR
Haber3Group © 2001-2012 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.

Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim