YÖK Başkanı Çetinsaya: Rektörlük seçimlerinin değişmesi için uzlaşma var

YÖK Başkanı Çetinsaya: Rektörlük seçimlerinin değişmesi için uzlaşma var

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Yükseköğretim alanının değiştirilmesi konusunda iki konuda uzlaşma var.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Yükseköğretim alanının değiştirilmesi konusunda iki konuda uzlaşma var. Bir tanesi özlük haklarının iyileştirilmesi, ikincisi rektörlük seçimleri meselesine yeni bir model getirilmesi." dedi.

        YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Rektörlük seçimlerinin yaklaştığının hatırlatılarak, "Seçim bahanesi ile üniversitenin tamamen dışında kalması gereken bölünme, ayrışma, kamplaşma, farklılaşma, ideolojik tavırlar üniversitenin göbeğine konulmuş oluyor. Bununla ilgili bir çalışma var mı?" sorusu üzerine Çetinsaya, "Yükseköğretim alanının değiştirilmesi konusunda iki konuda uzlaşma var. Bir tanesi özlük haklarının iyileştirilmesi ikincisi rektörlük seçimleri meselesine yeni bir model getirilmesi." diye konuştu.

        Bu konunun önümüzdeki günlerde yeniden yapılandırma kapsamında gündeme geleceğini dile getiren Çetinsaya, alternatif modelleri tartıştıklarını aktardı. Çetinsaya şöyle devam etti: "Ben de yetiştiğim akademik gelenek itibariyle öğretim üyelerinin kendi tercihleri ile ve yaptıkları seçimlerle rektör seçmelerinin akademik özgürlüğün bilimsel hayatın bir parçası olduğuna inanarak yetiştim. Ama gerek yaşadığım seçim süreçleri ve bunların üniversitelere verdikleri zararlar gerekse dünyadaki üniversite sistemleri üzerinde yaptığımız incelemeler başka bir resmi de ortaya çıkarıyor. İtiraf etmeliyiz ki şu anda Kore, Slovenya, Yunanistan ve bir iki ülke dışında öğretim üyelerinin kampüslerde seçim yaparak farklı gruplara bölünerek, yarışarak, birbirleri ile rekabet ederek seçim yaptıkları örnekler tüm dünyada beş veya altı tane. Burada tüm dünya farklı modellere gidiyor ama akademik özgürlüklerden, idari özerkliklerden taviz vermeden hiç şüphesiz. Bu mümkün. biz de bunun üzerinde çalışacağız."

        İntihallerle ilgili çalışma olup olmadığı konusunda Çetinsaya, "YÖK olarak özellikle doçentlik süreçleri ile ilgili etik kurullarımız var." dedi. Bu alanda da yeniden yapılandırma yoluna gittiklerini dile getiren Çetinsaya, "Yeni bir yönetmelik hazırlıyoruz. Yeniden oluşturulan kurallar, yeni yönetmelik çerçevesinde çalışmalar devam ediyor." şeklinde konuştu.

"EYVAH EYVAH BENİM ÖĞRETİM ÜYESİ OLDUĞUM BÖLÜM"

Öte yandan YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ile TV 8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan arasında yaşanan bir diyalog salondakileri güldürdü. Erkan Tan’ın, "Benim mezun olduğum bölüm İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü. Dünyanın en dandik bölümü. Hiç işe yaramaz. Buna benzer bölümler var." sözleri üzerine araya giren Çetinsaya gülümseyerek, "Uluslarası ilişkiler için mi bunu söylüyor sunuz?” diye sordu. Tan’ın, "Aynen onu söylüyorum." cevabına karşılık Çetinsaya, "Eyvah eyvah, benim öğretim üyesi olduğum bölüm." dedi. Bu diyalog salonda gülüşmelere neden olurken Tan’da "Bilmiyordum. Bunların hepsi işsiz. Ben nasıl iş buldum bilemiyorum. Zaten iletişim ile ilgili bir alanda çalışıyorum. İnanın buradaki ders programları, bölümler, bu bölümlerin adları… İki, mesela benim eşim psikolog. Psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun oluyorlar, ama terapi yapamıyorlar. İnsanlar psikolog olacaklarını düşünerek giriyor…" diyerek sözlerini tamamladı. Çetinsaya, psikolojinin tıp, eczacılık gibi özel meslekler arasında olduğunu ve bazı standartları bulunduğunu kaydederek, "Uluslararası ilişkilere değindiniz ki, bence bu alana haksızlık ediyorsunuz. Ama şöyle bir anlayış var. Günümüzün küresel dünyasında herkesin lisanstan mezun olduğu bölümde iş bulması mümkün değil." şeklinde konuştu.

        Çetinsaya, yükseköğretim stratejik planında meslek değiştirmek isteyen, yeni alanlara yönelmek isteyen kişilerin önlerinin açılacağını da sözlerine ekledi.
CİHAN