Yozgatta Anıza Doğrudan Hububat Ekimi

Yozgatta Anıza Doğrudan Hububat Ekimi

TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hasat sonrasında tarlada kalan saplarının yakılarak temizlenmesinin de önüne geçmek amacıyla uygulamaya konulan program dahilinde anıza doğrudan hububat ekimi yapıldı.Daha önce aspir bitkisi...

TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hasat sonrasında tarlada kalan saplarının yakılarak temizlenmesinin de önüne geçmek amacıyla uygulamaya konulan program dahilinde anıza doğrudan hububat ekimi yapıldı.

Daha önce aspir bitkisi ve kırmızı mercimek deneme ekimlerinin yapıldığı Yozgat'ta 'Toprak İşlemesiz Tarım Projesi' kapsamında anıza direkt ekim yöntemi bu kez hububatta denenmek üzere makineli ekim gerçekleştirildi. Anıza doğrudan ekim sonucunda çiftçinin yükü hafifletilip, hasat sonrasında tarlada kalan anızın yakılmasının önüne geçilirken, daha az su ile tarımsal üretimin yapılabildiği belirtildi. Bu doğrultuda Yozgat'ta 'Toprak İşlemesiz Tarım' faaliyetlerini yaygınlaştırmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan program kapsamında, çiftçilere uygulamalı anıza doğrudan ekim yapılması yöntemi gösterilmeye devam ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Yozgat merkeze bağlı Fakıbeyli ve Yerköy'ün Saray köyünde mibzer ile anıza doğrudan hububat ekimi yaptı. Yerköy ilçesinin Saray köyünde bu yıl nadasa bırakılarak toprak işlemesi yapılmayan Sefa Yeşil isimli çiftçinin 40 dekar tarım alanına iki çeşit buğday tohumu ekimi yapıldı. Yozgat merkeze bağlı Fakıbeyli köyünde ise 40 dekar tarım alanından daha önce fiğ ekilmiş olan 18 dekara, bu yıl hiç bir toprak işlemesi yapılmamış 10 dekara ve nadasa bırakılan 12 dekar alana da makineli ekim gerçekleştirildi.

Üretim dönemi sonunda, toprak işlemeli, toprak işlemesiz ve yem bitkilerinden sonra direkt ekimle ilgili gerçekleştirilecek analizlerin sonucunda daha verimli olan ekim yönteminin çiftçiler tarafından uygulanmasının yapılması tavsiye edilecek.

FOTOĞRAFLI

YOZGAT'TA ANIZA DOĞRUDAN HUBUBAT EKİMİ

YOZGAT'TA ANIZA DOĞRUDAN HUBUBAT EKİMİ

YOZGAT'TA ANIZA DOĞRUDAN HUBUBAT EKİMİ