Yozgat’ta Bu Yıl 53 Dekar Alanda Çilek Ekimi Yapıldı

Yozgat’ta Bu Yıl 53 Dekar Alanda Çilek Ekimi Yapıldı

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, alternatif ürün olarak deneme amaçlı yapılan çilek ekiminde olumlu sonuç alınması üzerine çilek üretim...

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, alternatif ürün olarak deneme amaçlı yapılan çilek ekiminde olumlu sonuç alınması üzerine çilek üretim alanını genişletmek üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yozgat'ta 2011 yılında gerçekleştirilen deneme amaçlı çilek ekiminden olumlu sonuç alındı. İlde, "Alternatif Ürün Projesi" kapsamında bu yıl 43 dekar alanda daha Çilek bahçesi tesis edilerek, çilek ekim alanı 53 dekara çıkartıldı.

Yerköy ve Yenifakılı ilçelerinde toplam 4 dekar alanda tesis edilen bahçeye 24 bin adet çilek fidası dikimi yapıldı. 2013 yılında ise Sorgun ilçesinin Çiğdemli beldesinde toplam 4 dönümlük alanda çilek bahçesi kuruldu, 6 ton civarında ürün alındı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü "Çilek Üretimini Geliştirme" projesi hazırlayarak, bu yıl 43 dekar alanda kullanılmak üzere 2 bin 580 kilo malç, 258 bin adet çilek fidesi temin ederek, çiftçilere dağıtımını yaptı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, proje kapsamında İl Özel İdaresi'nden aktarılan kaynaktan 104 bin 232 lira kullanılarak, Sorgun'da 25, Yozgat Merkezde 2 çiftçinin projeden faydalandırılmasının uygun bulunduğunu söyledi. Üreticilere bir dekar alan için 6 bin adet çilek fidesi ve 60 kilo malçın verildiğini anlatan Özdemir, çiftçilerin sulama, dikim ve bakım işlemlerini ise kendilerinin yapacaklarını belirtti. Özdemir, "'Bu yıl dikim yılı olması nedeniyle temmuz ayı sonuna kadar oluşan çiçeklerin ve koltuk sürgünlerinin koparılması konusunda çiftçilerimize gerekli uyarılar yapılmıştır. Bitki gelişiminin tamamlanmasının ardından ağustos ayı başından itibaren oluşan çiçeklerden meyve alınabilecektir. Yıl sonu itibariyle dekardan 500–600 kilo ürün alınması planlanmaktadır. Asıl verim yılı olan 2016'da ise dekardan 3–4 ton verim alınması öngörülmektedir. 2016 yılı Haziran ayından itibaren bütün yaz boyu çilek meyvesi hasadı devam edecektir." dedi.

Kaynak: CİHAN Haber Ajansı