YSK'dan bağımsız aday kararı

YSK'dan bağımsız aday kararı

Yüksek Seçim Kurulu, bağımsız milletvekili adayları için kararını verdi.

Yüksek Seçim Kurulu, seçime bağımsız milletvekili adayı olarak katılacak siyasi parti yöneticilerinin, 10 Şubat itibarıyla partilerinden istifa etmeleri gerektiğine karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), HÜDAPAR'ın başvurusu üzerine aldığı kararla seçime bağımsız milletvekili adayı olarak katılacak siyasi parti yöneticilerinin, 10 Şubat itibarıyla partilerinden istifa etmeleri gerektiğine karar verdi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. YSK kararı, seçimlere parti olarak girmeyi tartışan HDP'nin, genel merkez organlarında görev alan yöneticileri de etkileyecek. 

YSK, siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının, 7 Haziran'da yapılacak genel seçime bağımsız milletvekili adayı olabilmek için partilerinden istifa etmeleri gerektiğine ilişkin kararı, Kararın 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının, bağımsız milletvekili adayı olabilmek için partilerinden istifa etmelerinin zorunlu olduğu gerekçesiyle alındığı belirtildi.

Resmi gazetede yer alan kararda, siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının, 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin Yüksek Seçim Kurulunca kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlanacak olan "Seçim Takvimi"ndeki, bağımsız milletvekili adayları için belirtilen son başvuru günü itibariyle partilerinden istifa etmeleri gerektiği kaydedildi.

BÜROKRATLARIN DA SON GÜNÜ 10 ŞUBAT

YSK, 5 Ocak'ta yayımladığı 6 sayılı kararıyla ise, kamu görevlileri ve siyasi partilerin il ve ilçe yönetimlerinde görevli kişilerin adaylık için en son 10 Şubat 2015 Salı günü saat 17.00’ye kadar başvurabileceklerini açıklamıştı. YSK tarafından Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararda, Karar örneğinin siyasi partiler genel başkanlıklarına gönderilmesi, ayrıca Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce YSK'nın internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanması ve il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına kurum içi elektronik posta ile iletilmesi hükme bağlandı.

HÜDA-PAR BAŞVURDU

Resmi Gazete'de, YSK'nın söz konusu kararı, Hür Dava Partisi Genel Sekreteri Mehmet Yavuz tarafından verilen 19.01.2015 tarihli dilekçe üzerine 20.01.2015 tarihinde aldığı bildirildi.
YSK'nın bu kararı seçimlere parti olarak katılacaklarını açıklayan HDP'yi de etkileyecek. Bu kararla birlikte, HDP Genel Merkezinin organlarında görev alan yöneticilerin, 7 Haziran'daki seçimde adaylık başvurusu yapmaları halinde en geç 10 Şubat'ta partilerinden istifa etmiş olmaları gerekiyor.