YSK'DAN MHP İÇİN BOMBA GİBİ KARAR !

YSK'DAN MHP İÇİN BOMBA GİBİ KARAR !

YSK, Çankaya Seçim Kurulunun MHP olağanüstü kurultayına ilişkin kararına yapılan itirazı reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Çankaya Seçim Kurulu'nun MHP olağanüstü kurultayına ilişkin kararına yapılan itirazı reddetti. Açıklamada, MHP Genel Merkezinin Çankaya İlçe Seçim Kurulu kararına yaptığı itiraz konusunda ise karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiği bildirildi. MHP Genel Merkezinin, 10 Temmuz'da yapılacak kongreyi yapmaktan vazgeçtiğine dair dilekçesi nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi. MHP, 10 Temmuz'da kurultay toplayamayacak.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), Kongre heyetinin Çankaya İlçe Seçim Kurulunun MHPolağanüstü kurultayına ilişkin kararına yapılan itirazı, tüzük değişiklikleri tartışmasına girmeden reddetti.    

YSK, Çankaya İlçe Seçim Kurulunun, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararı kesinleşene kadar MHP'de kurultay yapılamayacağına dair verdiği karara, MHP Genel Merkezi ve Kongre heyetinin yaptığı iki itirazı görüştü. Kurul, Kongre heyetinin itirazını reddetti. Yapılan yazılı açıklamada, "Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesince 19 Haziran'da yapılan olağanüstü kurultayda alınan tüm kararların, karar kesinleşinceye kadar ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verildiğinden, bu gerekçeyle seçim yapılmamasına yönelik Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının kararına ilişkin itirazların tüzük değişiklikleri tartışmasına girilmeden reddine oy birliğiyle karar verilmiştir." denildi.               

MHP GENEL MERKEZİ VAZGEÇTİ

Açıklamada, MHP Genel Merkezinin Çankaya İlçe Seçim Kurulu kararına yaptığı itiraz konusunda ise karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiği bildirildi. MHP Genel Merkezinin, 10 Temmuz'da yapılacak kongreyi yapmaktan vazgeçtiğine dair dilekçesi nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi.    

NELER OLMUŞTU?         

 MHP'nin 19 Haziran'da yapılan olağanüstü genel kurul kararının iptali için açılan davada, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce, tüzük değişikliğine ilişkin kararların, dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar verilmişti.  Bu karar üzerine Çankaya İlçe Seçim Kurulu, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararı kesinleşene kadar kurultay yapılamayacağına karar verdi. İlçe Seçim Kurulu kararında, şöyle denilmişti: "Tüzük değişikliğine ilişkin kararların, dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar verildiğine göre, MHP tüzüğünün 'olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz' hükmü geçerliliğini korumaktadır.     Gerek genel merkezin gerekse kongre heyetinin olağanüstü kongrede seçim yapılması istekleri, 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin tensip kararı ve ek tedbir kararı karşısında MHP Tüzüğü'nün 63/4. maddesine aykırı olduğundan, 10 Temmuz 2016'da yapılacağı bildirilen seçimli olağanüstü kongre seçiminin, Seçim Kurulu Başkanlığımızca Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, MHP Tüzüğü göz önüne alınarak, 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı kesinleşinceye kadar yapılamayacağına, seçim kurulu başkanlığımızca bu seçime yönelik çalışmalarımızın durdurulmasına karar verildi." 

BAHÇELİ, “KURULTAY YAPILMAYACAK” DEMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sabah yaptığı açıklamada mevcut şartlar altında 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kurultay yapılamayacağını belirtmişti.  Bahçeli şöyle konuşmuştu: "Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı; 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin tensip ve ek tedbir kararı karşısında, parti Tüzüğümüzün 63. Maddesinin 4. Fıkrasına aykırı olduğundan 10 Temmuz’da planladığımız 6. Olağanüstü Büyük Kurultayımızda seçim yapılamayacağına hükmetmiştir. Kaldı ki bu hüküm, söz konusu mahkemenin kararı kesinleşinceye kadar sürecektir.  Buradan çıkardığımız sonuç şudur; hukuken 10 Temmuz’da Genel Başkan ve Genel Merkez Organlarının seçiminin gerçekleşmesi şu aşama ve tablo karşısında mümkün değildir. Tüzük değişikliği konusunda ise 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin tedbir kararı bulunduğundan, bu çerçevede bir değişikliğe gitmek de usul ve esas açısından doğru ve yerinde görülemeyecektir. Yargısal süreçler 10 Temmuz 2016’da yapmayı düşündüğümüz 6. Olağanüstü Büyük Kurultayımızı şimdilik imkansız kılmaktadır." YSK'nin kararının ardından MHP'nin 10 Temmuz'da kongre yapmayacağı kesinleşmiş oldu.