YSK’dan parti merkez organlarında görev alanlar için bağımsız adaylık kararı

YSK’dan parti merkez organlarında görev alanlar için bağımsız adaylık kararı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 7 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde, siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının, bağımsız milletvekili adayı olabilmek için partilerinden istifa etmelerinin zorunlu olduğuna karar...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 7 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde, siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının, bağımsız milletvekili adayı olabilmek için partilerinden istifa etmelerinin zorunlu olduğuna karar verdi.

Hür Dava Partisi Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, YSK’ya gönderdiği dilekçede, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 40. maddesinin üçüncü fıkrasında; “Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.” hükmüne yer verildiğini ve 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde milletvekili adayı olabilmek için kanun gereği çekilmesi veya görevlerinden ayrılması gerekenlerin çekilme veya görevlerinden ayrılma isteğinde bulunma tarihlerinin YSK tarafından belirlendiğini belirtti. Yavuz ayrıca, YSK’nın belirlediği karara göre siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katılmaksızın bağımsız milletvekili adayı olması halinde kendi partilerinden istifa etmelerinin gerekip gerekmediği hususunda bir düzenleme yoluna gidilmediğini vurguladı.

Yavuz bu kararlar doğrultusunda YSK’dan, siyasi partilerin genel merkez organlarında görevli Genel Başkan, Genel Başkan Yardımcısı, Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin partisinin önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katılmadan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde "Bağımsız Milletvekili Adayı" olmak istemesi halinde, kendi partisinden istifa etmelerinin gerekip gerekmediği, istifa etmelerinin gerekmesi halinde en geç hangi tarihe kadar istifa etmeleri gerektiği konusunda görüş bildirilmesini istedi.

Siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının, bağımsız milletvekili adayı olabilmek için partilerinden istifa etmelerinin zorunlu olduğuna karar veren YSK, siyasi partilerin genel merkez organlarında görev alan parti mensuplarının, 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin Yüksek Seçim Kurulunca kabul edilerek Resmî Gazete'de yayımlanacak olan "Seçim Takvimi"nde bağımsız milletvekili adayları için belirtilen son başvuru günü itibariyle partilerinden istifa etmeleri gerektiğine hükmetti. CİHAN