Yumurta ve sperm dondurmaya ''evlilik'' ayarı

Yumurta ve sperm dondurmaya ''evlilik'' ayarı

Yumurta ve spermlerini dondurmak isteyenlerde artık "evlilik" şartı aranmayacak.

Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tıbbi zorunluluk şartlarını taşıyıp yumurta veya spermlerini dondurmak isteyenlerde evlilik koşulu aranmayacak. Ailesinde erken menopoz görülen kadınlar için de rapor istenecek.

Sağlık Bakanlığı geçen eylül ayında üreme hücresi ve gonad (üreme organı) dokularının saklanabilmesine olanak tanıyan düzenlemeyi genişletmiş, daha önce sadece kemoterapi görecek kadınlara tanınan bu hakkı, düşük yumurtalık rezervi bulunanlara da tanımış ve 5 yıllık saklama süresini kaldırmıştı.

Uygulamayla ilgili Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan tarafından genelge yayınlandı. Genelgeye göre, bakanlığın belirlediği tıbbi zorunluluk kriterlerini taşıyıp üreme hücresi ve gonad dokusunu donduracak kişilerde evlilik şartı aranmayacak.

3 UZMANLI RAPOR

Yumurta rezervi düşük olup çocuğu bulunmayan veya ailesinde erken menopoz görülen kadınların ise 3 uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporunu sağlık bakanlığı eğitim ve araştırma ya da üniversite hastanesinden almaları gerekecek.

Genelgede, saklanan üreme hücresi, gonad dokusu veya embriyonun başka bir merkeze transferi için yapılacak mühürleme işlemine de açıklık getirildi. Her merkez kendi amblem ve isminin bulunduğu mührü kullanarak transfer işlemini yerine getirecek.