Yunanistan Dolar'ı nasıl etkiledi ?

Yunanistan Dolar'ı nasıl etkiledi ?
Güncelleme:

Yunanistan'daki referandum ve istifanın ardından Dolar yükselişe geçti.

Yunanistan dünkü referandumda Avrupalı kreditörlerin tekliflerini kabul etmeyi reddetti ve "hayır" dedi. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise bugün Başbakan Aleksis Çipras'ın fikri üzerine görevinden istifa ettiğini açıkladı. Yunanistan sıkıntılarıyla dolar/TL yükselişe geçti. Sıkıntıların devamından endişe ediliyor.

Yunanistan'da kemer sıkma politikalarına yönelik referandumdan hayır oyunun çıkması sonrası risk iştahındaki azalmaya paralel bu sabah yükselişte olan dolar/TL, Yunanistan maliye bakanının istifası ardından gevşedi.

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel dolar/TL de Asya seansında 2.7174'e kadar yükseldikten sonra bu sabah 2.71 civarındaydı. Varoufakis'in istifası sonrası ise dolar/TL saat 0909'da 2.6986/2.6999 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL, Cuma saat 16.28'de 2.6895/2.6900 seviyesinde işlem gördü.

ÖZAVCI: YUNANİSTAN ETKİSİ DOLARDA HİSSEDİLİYOR

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Şu anda parite üzerindeki etkisi dolar/TL'yi etkiliyor. Dolar 2,7182'ye kadar yükseldi. Euro, doları baskılayınca otomatik olarak kur yükseliyor.  Bugün Merkel ile görüşme var. Bizim için önemli olan Euro dolar üzerindeki etkisi. Kur yükselirse, enflasyon üzerinde, merkez bankasıüzerinde etkilere yol açıyor. Yunanistan’daki bu süreç Avrupa ekonomisini etkilerse, en büyük ticaret partnerimiz zora girebilir. Yunanistan'ın çıkması durumunda tüm dünya piyasaları sarsacağı için de daha kötü gelişmeler meydana gelebilir” dedi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Yunanistan’ın ‘Hayır’ oyuyla, Grexit diye adlandırdığımız Yunanistan’ın Euro-zone ve euro para biriminden çıkma senaryosu piyasalarda daha yüksek bir ihtimalle fiyatlanabilir. Grexit senaryosunun yan etkilerinden birinin, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin faiz artırımını erteleme kararı olma ihtimali çok yüksek.  Grexit fiyatlaması öne çıkarsa, düşüncemize göre Fed funds futures’da 2016 birinci çeyrek faiz artırımı fiyatlamasına dahi geçiş olabilir. Bu fiyatlamanın tüm gelişen ülkeler içinde en çok yardım edeceği ülkelerden biri Türkiye’dir. ancak Fed Açık Piyasa Komitesi’nin ABD makro verilerle hareket ettiğini ve görevinin ABD’de fiyat istikrarı olduğunu da unutmamamız lazım" yorumunu yaptı.

"EURO/DOLAR HAREKETİ TL'Yİ ETKİLEYECEK"
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Varoufakis'in istifası hükümetin uzlaşma anlamında bir hamlesi olarak yorumlanınca piyasada bir miktar toparlanma gördük. Bugün Yunan bankalarının açılıp açılmayacağını, acil likidite yardımının (ELA) ne şekilde devam edeceğini izleyeceğiz. Piyasalara bugün asıl olarak bu görüşmeler yön verir, euro/dolar volatil olacaktır, bu durum TL'ye de yansır. Öte yandan koalisyon görüşmeleri de yakından izlenecek" dedi.

İÇERDE KOALİSYON DA İZLENECEK
Piyasalar Yunanistan'daki gelişmelerin yanı sıra bu hafta başlaması beklenen koalisyon görüşmelerini izleyecek.

Yunanistan dün gerçekleşen referandumda kreditörlerin kurtarma şartlarını ezici bir çoğunlukla reddederek hem ülkenin euro bölgesi üyeliğini tehlikeye attı hem de ülke liderleri ile kreditörler arasındaki restleşmeyi daha da derinleştirdi.