Yunanistan'da sol nasıl kazandı ?

Yunanistan'da sol nasıl kazandı ?
Güncelleme:

SYRIZA’nın lideri Alexis Tsipras elbette başarılı. Ancak onu zafere taşıyan tablo biraz da ekonomik.

Dünya, Yunanistan’da zafere ulaşan Syriza Partisi’nin lideri Alexis Tsipras’ı, parti programını ve Yunan halkına verdiği vaatleri konuşuyor. Aslında onu zafere taşıyan tablo 2008 yılından beri Yunanistan’da yaşananlar. Hürriyet'ten Şebnem Turan'ın haberine göre Avrupa’yı teslim alan ekonomik krizden en fazla etkilenen ülke Yunanistan oldu. İflasın eşiğine gelen ülkeyi Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa merkez bankası’ndan oluşan Troyka kemer sıkma politikaları ve borçlarını düşürme sözüyle kurtardı.

Ancak kemer sıkma ülkede işsizlik oranının yüzde 25’i aşmasını, genç işsizliğinin yüzde 50’ye vurmasını ve halkın sosyal güvenlik, emeklilik ve kamu hizmetleri haklarının kesilmesine yol açtı. Bu sert kesintiler Yunan halkını yıllardır zorladığı gibi ekonomide de istenilen büyüme bir türlü yakalanamadı. Grafiğimizde görüyorsunuz hep birlikte 2008’de krize sürüklenen Avrupa Birliği ülkeleri birer birer kendini kurtarırken Yunanistan hala en altta yer alıyor.

İşte bu kayıp ve Yunan halkının fakirleşmesi Syriza’yı zafere ulaştıran en önemli neden.  Yunanistan ekonomisi 2008’den bu yana yüzde 25 küçülme gösterirken diğer ülkeler çok daha iyi bir performans sergiledi. Hala Euro Bölgesi’nin en borçlu ülkesi Yunanistan. Kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 176. Ülkede kişi başına milli gelir 18 bin 146 dolar. 2008 yılında kişi başı milli gelir 25 bin dolar seviyesini zorluyordu. İşsizlik oranı yüzde 26 seviyesinde. Yine aynı şekilde işsizlik oranı 2008’da sadece yüzde 6.9 idi. Kemer sıkma kapsamında kamu çalışanları işten atıldı, maaşları kesintiye uğradı. Emekliler de bu politikalardan nasibini aldı.

EURO 11 YILIN DİBİNDE

Yunanistan’da seçimin galibi Syriza ise bu tabloyu değiştirmeyi vaat ediyor. Öncelikle borçların bir kısmının silinmesini ve vadelerin uzatılmasını isteyen partinin 300 bin yeni istihdam hedefi de var. Troyka ile yaptığı anlaşmadan Yunanistan’ın cayması zaten durgunluğun pençesinde olan Avrupa Birliği için büyük bir risk oluşturuyor. Tüm bu gelişmelere en büyük tepki de Euro’dan geldi. Euro, dolar karşısında 11 yılın en düşük seviyesi olan 1.1098’e geriledi.

IMF:YENİ ANLAŞMA OLMAZ

IMF Başkanı Christina Lagarde Yunanistan’la muhtemel yeni bir borç anlaşmasını değerlendirdi. IMF Başkanı Christina Lagarde Yunanistan için çok sert açıklamalarda bulundu. Syriza’nın seçim performansını değerlendiren Lagarde, “Euro Bölgesi kurallarına saygı duyulmalı. Yeni bir anlaşma talep edemezler” dedi. Le Monde’a konuşan Lagarde, “Sorun, kemer sıkma paketinin önlemlerinde değil, asıl bu reformların yapılmasında” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ: SÜREYİ UZATABİLİRİZ

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) icra kurulu üyelerinden Benoit Coeure, Yunanistan’ın yeni hükümetiyle kemer sıkma önlemlerini tartışabileceklerine ilişkin yeşil ışık yaktı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Coeure, bir yandan, Yunanistan’ın borçlarını “geri ödemek zorunda” olduğunu vurgularken, şubat sonunda yeni iktidarla görüşmeler yapılacağını söyledi. Coeure Avrupa’nın kurallarına göre alınmış borçların ödenmek zorunda olduğunu vurgularken, bir yandan da, “Ama, bu durum borçların vadesinin yeniden düzenlenmesi gibi konularda müzakereler yapılamaz demek değil” dedi.

ALMANYA: YENİDEN YAPILANMA YOK

Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Marianne Kothe, Yunanistan’da hafta sonunda yapılan genel seçimlerin ardından ülkenin borcunun yeniden yapılandırılmasının söz konusu olamayacağını, ancak şu andaki mali yardım programının süresinin uzatılabileceğini belirtti. Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert de Almanya’nın Yunanistan’da kurulacak yeni hükümet ile işbirliğini sürdüreceğini, ancak yeni yönetimin Yunanistan’ın kaydettiği “gözle görülür” iyileşmeyi devam ettirmesi gerektiğini söyledi. “Yunanistan’daki yeni hükümetin ekonomideki toparlanmayı ve ülkenin verdiği sözleri sadık kalmasını sağlayacak önlemler alması son derece önemli” diyen Siebert, Başbakan Angela Merkel’in Tsipras’ı yemin ettikten sonra tebrik edeceğini belirtti.

SYRIZA NE VAAT EDİYOR?

Borçların kısmen silinmesi: Parti 1953’te Almanya’nın borçlarının yaklaşık yarısının silinip diğer yarısının uzun vadeli krediye çevrilmesi örneği veriliyor. AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa’dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiğini ifade ediliyor.

Bedava elektrik: Syriza yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediyor.
Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.
Sağlık ve emeklilik maaşları: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro’luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.
Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.
Zenginlerin vergilendirilmesi: Syriza zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro’dan 12 bin Euro’ya çıkarılmasını savunuyor.
İstihdam programı: Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.
Banka borçlarının silinmesi: Syriza’ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.
Asgari ücret: Syriza asgari ücreti 751 euroya çıkartacağını belirtiyor.
Emlak vergisi: Parti, değeri 300 bin euronun altındaki evlerden emlak vergisi alınmaycağını ilan etti.