Yunanistan'da yer yerinden oynuyor !

Yunanistan'da yer yerinden oynuyor !
Güncelleme:

Yunanistan’da yeni göreve başlayan SYRIZA çok kritik kararlar almaya başladı.

Yunanistan’da yeni göreve başlayan SYRIZA hükümeti vakit kaybetmeden kritik kararlar almaya başladı. Eğitim müfredatı değişti. Üniversiteye giriş tek sınava indirildi. Tüm rektörler görevden alındı. Yunan Parlamentosu önündeki demir parmaklıklar da maziye karıştı. Vatandaşı Koruma Bakanlığı, “Hükümeti halktan ayırıyordu” dedi.

Yunanistan’da yeni göreve başlayan SYRIZA hükümeti vakit kaybetmeden “halkçı” kararlar almaya başladı. Dün büyük bir özelleştirme planını iptal eden hükümet aynı zamanda sembolik olarak önem taşıyan bir yeniliğe de imza attı. Başkent  Atina’da bulunan Yunan Parlamentosu’nun önündeki demir parmaklıklar kaldırıldı.

Parlamento önünde bulunan Meçhul Asker anıtı yanındaki demir parmaklıklar Vatandaşı Koruma ve Kamu Düzeni Bakan Yardımcısı Yannis Panusis’in önerisi sonrası kaldırıldı. Hükümet cephesinde konuyla ilgili yapılan yorumlarda “Demir parmaklıklar memorandum hükümetlerinin otoriter rejimini sembolize ediyordu ve hükümeti halktan ayırıyordu” ifadelerine yer verilirken “Memorandumlarla birlikte Yunanlıları bugüne kadar ayıran ne varsa gidiyor” yorumları yapıldı. SYRIZA lideri Aleksis Çipras  Avrupa Birliği ve onun finans kurumlarına karşı başkaldırıyı simgelerken halk ile hükümet arasındaki engellerin kaldırılması yönünde “sosyalist” bir politikayı savunuyor.


İlk İcraatlar

Aleksis Çipras, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ‘Bize verilen güç bize değil halka ait. Diyalog ve konsensus ile çalışacağız. Kimseyi hayal kırıklığına uğratamayız’ dedi. Kibire karşı sıfır tolerans göstereceklerini belirterek hükümetin 4 önceliği olacağını ilan etti:
 
1) Yunanistan’a itibarını geri kazandırmak
 
2) Ekonomiye tam destek
 
3) Borçların yeniden müzakeresi
 
4) Yolsuzlukla mücadele
 
Yeni kurulan kabinenin ‘Ulusal kurtuluş hükümeti’ olduğunu ilan eden Aleksis Çipras, ‘Yunan halkının umutlarını kırma hakkımız yok’ diyerek bakanlardan çok çalışmalarını istedi. Genç başbakan bakanlıklara da kendi alanlarında görülmemiş bir serbesti sundu. Çipras, Syriza parti programına sadık kalmak şartıyla bakan olarak atanan kişilerin kendi görev alanlarında kararlar almak konusunda serbest olduğunu ilan etti.
 
Jet eğitim reformu
Eğitim Bakanlığı, bu alanda ilk uygulamayı yapan bakanlık oldu. Yeni Eğitim Bakanı, bir dizikararla ülkedeki eğitim sistemini baştan sona değiştirdi. Buna göre,
 
- Lise 1 ve 2’nci sınıflarda yapılan toplu sınavlar iptal edildi.
 
- Üniversite affı geldi. Ne gerekçeyle olursa olsun okulla ilişiği kesilenler geri dönebilecek. Süre kısıtlaması olmaksızın eğitimlerini sürdürecekler.
 
- Eğitim müfredatı ve kitaplar tamamen yeniden yazılacak. Kitaplar yetişmezse elektronik ortamdan öğrencilere sunulacak.
 
- Tüm üniversitelerin rektörleri görevden alındı. Hepsi için değerlendirme yapılacak.
 
Temizlikçiler geri döndü
Eski Başbakan Antonis Samaras’ın bakanlıklardaki 595 temizlik işçisinin görevine ‘tasarruf’ için son vermesi infiale sebep olmuş, bu kadınların Atina’da ellerinde eldiven ve süpürgelerle yaptığı eylemler sembol haline gelmişti. Syriza’nın ilk icraatlarından biri de kadın işçileri görevlerine iade etmek oldu.
 
Cumhurbaşkanı adayı Karamanlis
Sağ seçmenin de gönlünü kazanmak isteyen Çipras, Cumhurbaşkanlığı için eski Başbakan Kostas Karamanlis’e teklif götürecek. Yeni meclisin ilk işi Papulyas’tan sonraki cumhurbaşkanını seçmek olacak. Erdoğan’ın kızına nikah şahitliği de yapan Karamanlis’in döneminde Türkiye ile Yunanistan arasında sıcak ilişkiler yaşanmıştı. Ancak yakın çevresi, Karamanlis’in görevi kabul etmeyeceğini düşünüyor.
 
Pire Limanı özelleşmeyecek
hükümetin ilk icraatlarından biri, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı’nın özelleştirmesini durdurmak oldu. Türkiye’den Limak Holding’in talip olduğu, Doğuş Grubu’nun da ilgilendiğinin belirtildiği limanın yüzde 67 hissesi için açılan ihalede, Çinli COSCO Grubu’nun başı çektiği 5 firmadan teklif geldiği söyleniyordu. Yeni hükümet, özelleştirme anlaşmalarını da tekrar masaya yatıracak.

 Vogue’dan first lady’ye öneriler
Dünyanın en çok tanınan Moda dergisi Vogue, Yunan First Lady’sine giyim tavsiyelerinde bulundu. İnternet sitesinden yayınlanan makalede, Tsipras’ın çocukluk aşkı ve iki çocuğunun annesi olan nikahsız partneri Peristera Batziana için kıyafet örneklerinin fotoğrafları da yer aldı.
 
Kadın meclis başkanı
Syriza Meclis Bakanlığı’na bir kadın getiriyor. 1976 doğumlu hukukçu milletvekili Zoe Konstantopoulou, Syriza’nın meclis başkanı adayı olacak. Ulusal, Avrupa ve Uluslararası ceza hukuku konusunda uzman olan Konstantopoulou aynı zamanda insan hakları konusunda da uzmanlığı ile biliniyor.