Yüzlerce Sığla Ağacı Dere Yatağı İçin Kesildi

Yüzlerce Sığla Ağacı Dere Yatağı İçin Kesildi

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dere ıslahı sebebiyle dünyada sadece Muğla bölgesinde yetişen ve koruma altında olan yüzlerce sığla ağacının köklenmesi...

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dere ıslahı sebebiyle dünyada sadece Muğla bölgesinde yetişen ve koruma altında olan yüzlerce sığla ağacının köklenmesi çevrecileri ve vatandaşları ayağa kaldırdı.

Yeryüzünün Üçüncü (Tersiyer) döneminden, yani yaklaşık 65 milyon yıl öncesinden günümüze kalan Anadolu Günlük ağacı (Liquidambar orientalis) bulunduğu Marmaris'in Değirmenyanı mahallesinde yüzlerce sığla ağacı kesildi. Ağaçların, Devlet Su İşleri Müdürlüğü ekiplerinin bölgede su taşkınlarını önlemek amacıyla başlattığı dere ıslahı çalışmaları kapsamında köklendiği öğrenildi. Koruma altındaki sığla ağaçlarının köklendiğini gören vatandaşlar ve çevreciler ilgili makamlara haber vererek dere yatağındaki çalışmayı durdurdu.

Olay yerine giden Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı (MÇD) Ahmet Kutengin , yaşananların tam bir doğa katliamı olduğunu söyledi. Kendilerine doğa tahribatı ve çevre kirliliği konusunda sürekli ihbar geldiğini hatırlatan Kutengin, "Dere ıslahı konusunda sığla bölgesinin ve susamurlarının yaşadığı bölgenin tahrip edilmesi bizleri çok üzdü.Bu resmen bir katliamdır. Herhalde buna sebebiyet veren ilgili kişiler gerekli yasal izinleri almışlardır. Konuyu derinlemesine araştıracağız ve takipçisi olacağız" dedi.

Öte yandan, Hisarönü Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Acar, yaptığı açıklamada, dere yatağının dar olması sebebiyle mahallede sık sık su taşkınları yaşandığını bu sebeple Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün dere yatağının genişletmek amacıyla çalışma başlattığını ifade ederek, mahalle olarak mağdur olduklarını ifade etti.

Ayrıca Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, inceleme yapmak üzere bölgeye bir ekip gönderdi.

SIĞLA AĞACI

Anadolu Sığla ağacı, Türkiye'de yaşayan en değerli ağaç türlerinden biri olarak görülüyor. Sığla ağacı,diğer adıyla günlük ağacı, Türkiye'ye özgü relikt endemik bir tür. Dünyada sadece güney batı Anadolu'daki sulak vadiler içinde yaşamaktadır. Halen Antalya, Muğla ve Isparta illerinde görülen sığla ağacı, en çok Muğla'nın Fethiye, Dalaman, Köyceğiz, Ula, Marmaris ve Datça ilçelerinde, yıllık ısı ortalaması 5 derecenin altına düşmeyen sulak vadi ve dere içlerinde kendine yaşam alanı bulabilmiştir. Sıcağı seven, soğuğa karşı hassas olan sığla, günümüzden 11 milyon yıl önce geniş alanlarda yaşayan ağaç türlerinden biriydi. Ama Anadolu Sığla'sının yaşam alanı, iklimin sertleşmesi, taban suyunun azalması, çevre kirliliğinin artması gibi nedenler yüzünden giderek daralıyor.