Yüzü güzel, peki ya huyu?

Yüzü güzel, peki ya huyu?

İnsanları yüzlerine ve ifadelerine göre değerlendirmeye meyilliyiz ama...

Dominant ve kararlı bir ifadeniz varsa orduda başarılı olabilirsiniz. Güvenilir görünüyorsanız insanlar sizinle yatırım planları yapmaktan keyif alacaktır. Temsilciniz neşeli ve kibarsa, şirketinizin imajı da bu doğrultuda gelişecektir.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Christopher Olivola’nın Trends in Cognitive Sciencesdergisinde yayınlanan ve Princeton Üniversitesi’nden araştırmacıların da katkıda bulunduğu araştırmasına göre yüzlerle ilgili yorumlarımızı durduramıyor olabiliriz.

Surat ifadelerimizde görülen değişikliklerin kararlarda önyargıya yol açtığını bulan çalışma oy verme, ekonomik ve yasal kararlar üzerinde de bu ufak modifikasyonların etkisine dikkat çekiyor. Cinsiyet, köken ya da ifadeden yola çıkarak vardığımız fikirler kültür içi ve kültürler arası klişeler kadar idyonsenkrazilere de dayanıyor. “Yüz morfolojisinden çok fazla etkilenen sosyal karar mekanizmaları ne yazık ki kimi zaman insanların yüzeyin altında yatan özelliklerini atlamamıza, görmezden gelmemize sebep olabiliyor” diyor araştırmacılar.

fft16_mf2509026.jpeg

İnsanların kurdukları iletişim üzerinde yüzlerin bu kadar etkili olmasını anladık ancak tehlikelerine de odaklanmanın zamanı gelmiş olabilir. Sadece sevdiğimiz birine benzediği için bir kleptomanla arkadaşlık ediyor olabiliriz.