Zaman Gazetesi ve STV'ye el mi konulacak ?

Zaman Gazetesi ve STV'ye el mi konulacak ?

Muhalefet ve hukukçular Zaman Gazetesi ve STV Yayın Grubu’na el konulma iddiasını değerlendirdi.

Siyasiler iktidarın el koyma hazırlığı içerisinde olduğunu belirtti. Hukukçular böyle bir uygulamanın Anayasa’ya aykırılık teşkil edeceğini ifade etti.

''İKTİDAR BORAZANI YAPACAKLAR''

CHP Milletvekili Muharrem İnce: İktidar, Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu’na el koyup kendi borazanı yapmak istiyor. Bugün Cemaat’ten hıncını almak için dershaneleri kapatıyor, yarın CHP'den hıncını almak için dernekleri kapatır, öbür gün MHP’den hıncını almak için odaları kapatır. Hukuksuzluktur, doğru değildir, yakışmamıştır.

KAMUOYU HAZIRLANACAK

MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri: Hükümetin çıkardığı yasalar ve söylemler, ciddi biçimde Samanyolu Televizyonu ve Zaman Gazetesi’ne el koyma hazırlığı ve kayyum atama hazırlığı içerisinde olunduğunu gösteriyor. Medya propagandası yapılacak, algı yönetmek için Zaman ve Samanyolu Televizyonu’nun paralel devlet bağlamındaki ilişkisi bağlamında kamuoyu hazırlanacak. Arkasından eğer şartları oluşturabilirlerse el koymayı düşündükleri açık.

AMAÇLARI SUSTURMAK

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök: İktidar kendisine karşı her türlü duruşu hükümete karşı suç kavramı içerisinde değerlendirmekle, el koyma olasılığını artırdı. Makul şüphe ile getirilen yasa değişikliğinin beraberinde getireceği sonuç da budur. Amaçlanan yayın kuruluşlarını susturmak.

MUHALİF BASINI SİNDİRME

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap:
 Bu açıkça muhalif basına yönelik bir sindirme projesi. El koyma kararı Anayasa’ya aykırılık teşkil eder. Basın araçlarına devletin ülkesi ve milliyetiyle bölünmez bütünlüğü, Cumhuriyet’in temel ilkeleri ve milli güvenlik aleyhine işlenmiş bir suçtan mahkûm olma halinde dahi el konulamaz.

BÖYLE SAÇMALIK OLMAZ

HDP Milletvekili İbrahim Binici:
 Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu’na el koymayı yapabilirler. Türkiye’de her şey yapılabilir. Medyayı siyasetçiler değil Türkiye’deki mevcut iktidar hegemonyası kontrolüne alacak. Terör örgütü faaliyetinden yargılanıyor böyle bir saçmalık olabilir mi?

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI

Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk:
 İktidarın hoşuna gitmeyen, iktidarı eleştiren yazılar ve haberler yayınlayan basın yayın organlarına karşı bir baskı uygulanmak istenmektedir. Bu demokratik rejimin ayrılmaz unsuru olan basın özgürlüğüne aykırı hareket olur. Ayrıca Anayasa’nın 30. maddesine göre; ‘Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basın araçları suç aleti olduğu gerekçesiyle zaptına müsaade edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz.’ İktidarın kendisini eleştiren basına tahammülsüzlüğü ve onları kontrol altına alma yönündeki uygulamalarına bir örnek sayılabilir. Bu son derece tehlikeli bir işleyiştir. Demokratik rejimi tamamıyla yok edecek girişimlerden biri niteliğindedir. Çünkü basın yayın özgürlüğü olmadıkça demokratik rejimden söz edilemez.