Zengin çocuklarının yeni eğlencesi

Zengin çocuklarının yeni eğlencesi

Evinde vahşi yaban hayvanları besleyen zenginler yeni bir akım başlattı.

Varlıklı ailelerin çocukları arasında yeni statü belirtisi yabani hayvan beslemek. Bu hayvanları evde beslemek yasak ama dikkat çekici bir şekilde akım yayılıyor.

Hürriyet'ten Melis Alphan'ın haberine göre yatakta kaplanıyla uzanırken çekilmiş fotoğraflarına sosyal paylaşım sitelerinde yapılan “Tanıdığın kaçak avcı var mı? Ben de istiyorum bundan” yorumuna, zengin genç şöyle yanıt veriyor:

“Bunu yasal yollardan aldık. Doğada yaşam şartları nedeniyle en fazla 3-5 yıl yaşayan hayvan benim evimde 20 yıl yaşayabilecek düşmanı olmadığı için. Günde 5 kilo et, 5 litre süt veriyorum ki doğada bunu bulması mümkün değil. Bir tane de aslan yavrusuna sahibim ve evimin bahçesi tahmin edemeyeceğin kadar geniş.”

1-20150125105226.jpg

SİRK İÇİN BELGE ŞART

Yabani hayvanların uluslararası ticaretini belli esaslara bağlayan Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) 1996’da Türkiye’de yürürlüğe girdi. Yönetmelik ise 2001’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Kaplan, leopar, aslan benzeri yabani hayvanlar sadece hayvanat bahçeleri ya da sirk gibi belli amaçlar dahilinde CITES İzin Belgesi ile ithal edilebiliyor. 

2-628.jpg

Ev ortamında ‘saldırgan’ yaban hayvanlarının bulundurulması amaçlı bir izin belgesi düzenlenmeyeceğini belirten Orman Bakanlığı yetkilileri bu durumun sözleşme hükümlerine aykırı olduğunu açıkladı: “Kaplan, leopar, aslan gibi yabani hayvanları evde kişisel olarak bulundurma ve beslemeye uygun bir kod yoktur, CITES Belgesi düzenlenemez, sınırdan geçirilerek ithalat yapılamaz.” 

HAVUZA GİRMESİ DE YASAK

Av ve Yaban Hayvanları ile Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Bulundurulması, Üretimi ve Ticareti Hakkında Yönetmelik’in 45’inci maddesine göre ise gerçek ve tüzel kişilerin evlerinde ve işyerlerinde ‘yırtıcı, saldırgan ve zehirli türler hariç’ 10 memeli veya sürüngen barındırılabileceği belirtiliyor. Daha fazla miktarlarda av ve yaban hayvanı barındırmak isteyenler, ancak hayvanat bahçeleri ile ilgili mevzuata göre kuruluş yaparak faaliyetlerini sürdürebiliyorlar. Bazı kişiler özel hayvanat bahçeleri kurarak bu hayvanları satın alabiliyorlar. Ama o durumda bile bu hayvanları evlerine alma, sokakta gezdirme veya bahçelerindeki havuzda yüzdürme gibi eylemler Ulusal Mevzuat gereği yasak.

3-370.jpg

HAYVANA EL KONULABİLİR

Bu eylemlere Kara Avcılığı Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanunu’na göre yaptırım uygulanması gerekiyor. Duruma göre uyarı, para cezası verilmesi veya hayvana el konulması gerekiyor.

BU FOTOĞRAFLARLA HAYVAN TİCARETİ  TARTIŞILMALI

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak’ın konuya dair yorumu şöyle oldu: “Biz kaplan gibi nesli tehlike altındaki türlerin kendi doğal yaşam ortamları içinde yaşamaları gerektiğini savunuyoruz. Bu fotoğraflarda görülen yavru kaplanların, onlar için uygun olmayan ortamlarda tutulduğu ve eziyet çektiği ortada. Yavru kaplanlar bizim yaşam alanlarımızdaki birçok virüse karşı dayanıksızdır. Kendilerine uygun hijyenik koşullarda olmalılar. Bu fotoğraflar, özel hayvanat bahçeleri ve hayvan ticaretiyle ilgili bize gelen çok sayıda şikâyetin doğruluğu konusunda endişelerimizi arttırıyor.”