Zeugma-roma Kültür Etkileşimi

Zeugma-roma Kültür Etkileşimi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Arkeoloji Müzeler ve Yerel Tarih Topluluğu’na üye öğrenciler tarafından düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Zeugma Mozaiklerindeki Tavsirlerin Roma Mozaikle

- Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Arkeoloji Müzeler ve Yerel Tarih Topluluğu’na üye öğrenciler tarafından düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Zeugma Mozaiklerindeki Tavsirlerin Roma Mozaikleri İle Olan Yakınlığı” konulu konferans Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Prof. Dr. Levent Zoroğlu, resim ve mozaik sanatının Anadolu’da önemli bir sanat kolu olduğunu belirterek, başlangıcının Çatalhöyük’e kadar gittiğini, Anadolu’daki resim ve mozaik sanatının gelişiminde arkeologların en önemli çalışma konularından birisi olduğunu söyledi.

Zeugma Antik Kentinde ortaya çıkarılmış olan mozaikler ile İtalya’daki Roma ve diğer şehirlerinde ele geçen resim ve mozaiklerin kıyaslamasını yaparak Roma kültürünün doğudan batıya, batıdan doğuya nasıl etkileşim içerisinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Zoroğlu, şöyle konuştu:

“Mozaiklerde karşımıza çıkan en önemli unsur, öncelikle Zeugma’daki mozaiklerin yenilikçi bir konusunun olmayışı, bunun yerine Roma’nın merkezindeki gelenek ve özellikleri içeren resimler olmasıdır. Zeugma kendisinden binlerce kilometre uzaklıktaki bir ana merkezin etkisini açıkça göstermektedir. Konular genellikle mitolojiden alınmıştır ancak konuların Zeugma mozaiklerine yansımasında doğulu özellikler ön plana çıkmaktadır. İtalya’daki resimlerle Zeugma mozaiklerindeki resimler kıyaslandığında buradaki figürlerin daha doğulu figürler olduğunu, İtalya’dakilerin ise Roma ve Grek tiplerine yakın olduğunu görüyoruz.”

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür tarafından Prof. Dr. Levent Zoroğlu’na günün anısına hediye takdim edildi.