Zeytin İşletmecisinin Kamulaştırma Tepkisi

Zeytin İşletmecisinin Kamulaştırma Tepkisi

BALIKESİR'in Havran İlçesi'nde, zeytin işletmesinin önündeki arazisinin değerinin altında bedelle yol yapımı nedeniyle kamulaştırılmasıyla ilgili dava sürerken, herhangi bir ön bildirimde bulunmadan dozerlerlerin çalışma başlatılmasına...

BALIKESİR'in Havran İlçesi'nde, zeytin işletmesinin önündeki arazisinin değerinin altında bedelle yol yapımı nedeniyle kamulaştırılmasıyla ilgili dava sürerken, herhangi bir ön bildirimde bulunmadan dozerlerlerin çalışma başlatılmasına tepki gösteren 56 yaşındaki Nadir Cenk, uygulamanın hukuksuz olduğunu savunarak, Karayolları ve yüklenici firma hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Cenk, işyerini önündeki tesise içme suyu sağlayan kuyunun kapatılması nedeniyle 270 ton zeytinin bozulma tehlikesi olduğunu belirtirken, mağdur olduğunu söyledi. Karayolları yetkilileri açıklama yapmadı.

Balıkesir- Havran - Küçükkuyu Karayolu'nun yapımı kapsamında 2012 yılı Nisan ayında, 56 yaşındaki Nadir Cenk'in sahibi olduğu Cenk Zeytincilik İşletmesi'nin önündeki 1046 metrekarelik alan kamulaştırıldı. Arazisi için 19 bin lira kamulaştırma bedeli önerilmesi üzerine Cenk, bu rakamı az bulup, Edremit 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki dava açtı. Dava sürerken Cenk'in işyerinin önündeki arazide iddiaya göre, ön bildirim yapılmadan 18 Aralık'ta iş makinalarıyla yol yapım çalışmasına başlandı. Müşterilerinin araçları için garaj olarak kullandığı işletmesinini önündeki alanın kazılıp, tesise içme suyu sağlayan artezyen kuyusunun da işmakineleriyle doldurulup, tabelalarının da yıkıldığını belirten Cenk, uygulamanın yasal olmadığını ileri sürüp, Karayolları ve yol yapım çalışmasını üstlenen yüklenici firma hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

270 TON ZEYTİN BOZULACAK İDDİASI

Tesisinde 275 metrekare kapalı satış alanı, 500 metrekarelik de bir depo bulunduğuna dikkati çeken Cenk, şöyle dedi:

"Kamulaştırma sonucu satış yerimiz ile yol arasındaki mesafe 25 metreden 2 metreye düştü. Bu durum Gıda Maddeleri Satışı Tüzüğü'ne aykırıdır. Benim satış yapabilmem için binamı 10 metre geri çekmem gerekiyor. Bilirkişi kamulaştırılan arazime 196 bin 243 lira değer biçti. Zararımın tazmin edilmesini beklerken, mağdur edildim. Tesise su sağlayan artezyen kuyum da kapatıldı. Depolarda 270 ton zeytinimiz mevcut. Zeytin salamurasında kullandığımız suyumuz kalmadı. Günlük 150 ton su ihtiyacımız var. Depolardaki suyu her gün değiştiremezsek, elimizdeki zeytinler de bozulacak. Su kuyumuz kapandı. Zararımız büyük, perişan oldum."

Tesise noter çağırıp, uğradığı zararı ve durumu tespit ettiren Cenk, "Yapılan uygulama hukuksuz, sorumluların cezasız kalmayacağıın düşünüyorum" diye konuştu. Karayolları 14'üncü Bölge Müdürlüğü yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı.

Balıkesir- Havran- Küçükkuyu'yu birbirine bağlayan 87 kilometrelik bölünmüş yol yapım çalışmasına 2011 yılının Mayıs ayında başlanmıştı.

FOTOĞRAFLI