Zümrüdüanka Yeşilay Enleri 2015 ödül töreni

Zümrüdüanka Yeşilay Enleri 2015 ödül töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnancını, tarihini, kültürünü, medeniyetini bilen çocuklar, gençler, bu ülkenin geleceğinin teminatıdır. Kötü alışkanlıklarla, bağımlılıkla mücadelenin en etkili yolu budur" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,   Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen Zümrüdüanka "Yeşilay Enleri 2015"in ödül töreninde yaptığı konuşmada, bugün ilkokul çağındaki çocuğun ağzında sigara olduğunu belirterek, " Ortaokul çağındaki çocuk alkolle tanışmış. Lise çağındaki genç, maalesef uyuşturucuyla hemhal. Artık üniversiteyi söylemiyorum" diye konuştu.

Bu çocuklara doğruyla yanlışın, haramla helalin, faydalıyla zararlının ölçüsünün, kriterinin verilmediğini dile getiren Erdoğan, ölçünün olmadığı yerde savrulmanın kaçınılmaz olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, "Biz önce çocuklarımıza doğruyu yanlışı en güzel şekilde öğreteceğiz, sonra da buna uyup, uymadıklarını yine en sıkı şekilde takip edeceğiz. Tabii her şeyden önce de kendimiz onlara örnek olacağız. Meseleyi, 'Ele verir talkını, kendi yutar salkımı' işine çevirmeyeceğiz. Kendimiz sigara içerken, çocuğumuza 'sigara içme' demenin faydası olmadığını bileceğiz. Kendimiz alkol kullanırken, çocuğumuza 'alkol zararlı' demenin boş olduğunu unutmayacağız. Kendimiz kumar illetine bulaşmışken, çocuğumuzu ondan uzak tutamayız. Kendimiz teknoloji bağımlısı, internet bağımlısı durumundayken çocuğumuzu bu sorundan azade kılamayız" değerlendirmesinde bulundu.

- "Önce kendimiz yaşayacağız,

Erdoğan, İmam-ı Azam'ın meşhur bal hikayesini anlatarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Baldan başka bir şey yemediği için sağlığı bozulan çocuğa nasihatte bulunması talebiyle kendisine getirilir malum. Çocuğu, 40 gün sonra getirmelerini ister. 40 gün sonra çocuğu karşısına alıp, 'Evladım bir daha bal yeme' der. Bunun üzerine çevresindekiler kendisine aynı nasihati daha önce niye yapmadığını sorarlar. İmam-ı Azam da 'O güne kadar ben de her gün bal yiyordum, 40 gün bal yemedim, nefsimi ıslah ettim. Ondan sonra çocuğa nasihatte bulundum' der. Bakalım oluyor mu bu iş? Oldu. O zaman kendisine o nasihati yapınca o da tuttu. Kendisine getirilen çocuk da gerçekten o günden sonra yaşadığı sıkıntıyı atlatır. Bizler de önce kendimiz yaşayacağız, uygulayacağız, ondan sonra çocuklarımıza, çevremizdekilere tavsiye edeceğiz, takip edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün artık ülkelerin topla, tüfekle, çizmeyle çiğnenerek işgal edilmediğini vurgulayarak, bu tür alışkanlıklarla toplumların topyekun esir alındığını söyledi.

- "Suyu topyekun temiz tutacağız"

Maneviyatı güçlü nesillerden bahsettikçe bazılarının rahatsız olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Asıl kötü alışkanlıkların, bağımlılığın pençesine düşen nesillerden rahatsız olunmalı. İnancını, tarihini, kültürünü, medeniyetini bilen çocuklar, gençler, bu ülkenin geleceğinin teminatıdır. Kötü alışkanlıklarla, bağımlılıkla mücadelenin en etkili  yolu budur. Bir yandan bu sorundan şikayet edip, diğer yandan bunun sebebi olan hayat biçiminin güzellemesini yapan, kusura bakmasın ya kendini kandırıyordur, ya da milleti kandırmaya çalışıyordur. Bunun için devlet olarak, toplum olarak, medya olarak, eğitim kurumları olarak hep birlikte kendimize çeki düzen vermemiz gerekiyor. Bu mesele sıradan bir sosyal sorumluluk konusu değildir. Bu, millet olarak geleceğimizi doğrudan ilgilendiren bir beka meselesidir. Bir kez daha ifade ediyorum. Yaşadığımız sorunların hiçbiri diğerinden bağımsız değildir. Hepsi de birbiriyle ilişkili. Dolayısıyla çözüm de aynı şekilde olmalıdır. Sadece bir meseleyi çözmeye çalışmak, suyun içindeki bir damlayı temizlemeye çalışmak gibidir. Bu da hiçbir işe yaramaz. Suyu topyekun temiz tutacağız ki içindeki damlalar da temiz kalsın."

Yeşilay'ın, bu konudaki çalışmalarını takdirle takip ettiğini, Yeşilay'a bu konuda her türlü desteği vermeye devam edeceğini belirten Erdoğan, "Gerek Yeşilayımız gerekse Kızılayımız uluslararası camiada çok farklı bir konuma yerleşti, yerleşiyor. Ve biz bundan tatmin olmuyoruz, daha da güçlü bir şekilde yerleşmelidir diyorum" dedi.

Yeşilay'ın çalışmalarına katkı sağlayanlara teşekkür eden Erdoğan, bunun hayırlı bir çalışma olduğunu ve hayırda yarışmak gerektiğini sözlerine ekledi.

- Karaman: "Bağımlılığa karşı farkındalığı artırdık"

Törende ödüllere adını veren Zümrüdüanka'nın hikayesini anlatan bir kısa film gösterildi. 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, törende yaptığı konuşmada, göreve geldikleri tarihten bu yana çok önemli ve büyük adımlar attıklarını söyledi.

Kötülüğün ve bağımlılığın engellenmesi için, bağımlılığı teşvik edici güç ve odaklarla bilimsel metotlarla mücadele etmeye gayret gösterdiklerini belirten Karaman, Yeşilay'ın kurulduğu tarihten bu yana yaptıklarını ve hedeflerini anlattı.

Karaman, "Gerek toplumsal beklentiler gerek Yeşilay markasına yalnızca önleyici faaliyetlerde değil, rehabilitasyon sürecinde olma gereğini de misyonumuza ekledik" dedi. 

Bağımlılıklara karşı farkındalığı artırdıklarını ifade eden Karaman, şunları kaydetti:

"Sigara, alkol, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı alanında yaptığımız önleyici çalışmalarla halkımızın ve gençliğimizin farkındalığını artırmaya çalışıyoruz. Toplumun her kesimiyle kucaklaşarak, fertlerin bedenen ve ahlaken çökmesine neden olan bağımlılığa ve bağımlılık endüstrisinin kirli oyunlarına karşı sürekli bir çaba içerisindeyiz. 2020 yılında, kuruluşunun ikinci yüzyılına girerken, bağımlılıklarla mücadelede Türkiye'yi örnek ve lider bir ülke yapan ve misyonunu yurtdışına taşıyan bir Yeşilay olarak oluşturduğumuz vizyonumuzla bu amacımızı adım adım gerçekleştirmeye devam ediyoruz."

- Erdoğan ve İzzetbegoviç'e ödül verildi

Yeşilay tarafından "bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşamı" misyon edinen, söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara verilen "Yeşilay'ın Enleri Zümrüdüanka Ödülleri"nin sahiplerini bulduğu törende kültür sanat dünyasından spora, akademiden siyasete, medyadan sosyal sorumluluk projeleri alanına kadar toplam 7 dalda 21 kişi ve kuruma "En Yeşilaycı" unvanıyla ödülleri takdim edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı'ya "En Yeşilaycı Özel Ödülü" verildi.

- "Bundan sonraki süreç Srebrenitsa'da çok farklı olacak" 

Ödülünü İzzetbegoviç'in elinden alan Erdoğan'a Srebrenitsa Katliamı'nda 9 yaşında olan Fikret Hociç, bu süreçte yaşadıklarını bir araya getirdiği "Ben de Srebrenitsalıyım" isimli kitabını hediye etti.

Kitabı alan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada ailesiyle Srebrenitsa'ya anma törenlerine gittiğinde çok farklı duygular yaşadığını belirterek, Srebrenitsa'da batının ne denli çok yüzlü olduğunun görüldüğünü söyledi.

Erdoğan, burada yaklaşık 8 bin civarında Boşnak'ın ciddi bir soykırımla şehit edildiğini kaydederek, "Fakat tabii şimdi bir mutluluğumuz var. Srebrenitsa'da artık Boşnak yerel yönetimi var. Bundan dolayı da ayrıca mutluyuz. İnanıyorum ki bundan sonraki süreç Srebrenitsa'da çok farklı olacak" diye konuştu.

Tören sonunda Erdoğan'a 1972 yılında Yeşilay tarafından lise ve dengi okullar arasında düzenlenen münazarada çekilmiş fotoğrafı da hediye edildi.

- İzzetbegoviç: "Bu ödül büyük bir onurdur"

Ödülünü Karaman'ın elinden alan İzzetbegoviç ise Yeşilay'a içtenlikle teşekkür ettiğini dile getirerek, "Bu, ender ve özel onurdur" dedi.

"Yeşilay'ın tarihi misyonu gözönünde bulundurulduğunda ödülü alan seçkin sanatçı ve sporcuların arasında olmak büyük bir onurdur. Aynı zamanda büyük sorumluluktur" diyen İzzetbegoviç, Yeşilay'ın 30'dan fazla ülkede bağımlılığın önlenmesi için elinden gelen her türlü gayreti gösterdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmasının Yeşilay'ın değerini gösterdiğine işaret eden İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in Yeşilay'ın parçası olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu aktardı.

Yeşilay'ın Bosna Hersek'te kuruluşundan bu yana bağımlılığın önlenmesi konusunda yaptığı faaliyetleri anlatan Bakir İzzetbegoviç, "Kalbim çok doludur. Bu akşam bu şerefli ödülü benim ağabeyim Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda aldım" diye konuştu.

Bakan Nabi Avcı da Yeşilay'a çok teşekkür ederek, Milli Eğitim Bakanlığı adına bu ödülü aldığını belirtti ve öğretmenlere de teşekkür etti.

- Sanatçı, televizyoncu, siyasetçi ve sporcular ödül aldı

Ödüller kapsamında "En Yeşilaycı Sanatçı Ödülü" Mustafa Ceceli ve Açelya Akkoyun'a, "En Yeşilaycı Sporcu Ödülü" Çağan Atakan Arslan ve Tolga Murat Balıkçı'ya, "En Yeşilaycı Spor Kulübü Ödülü" Gümüşhane Torul Gençlik Voleybol Kulübü'ne, "En Yeşilaycı Siyaset Adamı Ödülü" Bülent Akarcalı, Murtaza Yetiş ve Ahmet Feyzi İnceöz'e verildi.

Tolga Murat Balıkçı, ödülünü aldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Gidene Üzülmeyin, Var Olanı Güçlendirin" isimli kitabını hediye etti.

"En Yeşilaycı Akademisyen Ödülü"'nün Prof. Dr. Murat Tuncer, Prof. Dr. Hakan Coşkunol ve Doç. Dr. Toker Ergüder'e verildiği törende, "En Yeşilaycı Sosyal sorumluluk Ödülü"nü  TRT, Kadın Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Vakfı (KASAV) ve Darüşşafaka Spor Kulübü, "En Yeşilaycı Medya Ödülü"nü Hakan Hatipoğlu, Kalust Şalcıoğlu ve Ayşe Şule Bilgiç aldı.

TRT adına ödülü TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren alırken törene katılmadığı için görüntülü mesaj yollayan Hakan Hatipoğlu'nun yerine ödülü, eşi Gizem Hatipoğlu'na verildi.

Törene, Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

(Bitti)