ABD'li bilim insanları bomba uzmanı yarı robot çekirgeler oluşturdu

ABD’li bilim insanları, TNT, DNT, RDX ve amonyum nitrat gibi patlayıcı maddeleri tespit edebilen yarı robot çekirgeler oluşturdu.

Son zamanlarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde istila haberleriyle gündeme gelen çekirgeler, gelecekte bomba ızmanı olarak çalışabilecek. Bilim insanları, gelecekte ABD İç Güvenliği Bakanlığı tarafından bomba aramaya çalışmalarında kullanılabilecek patlayıcı buharları koklayabilen yarı robot çekirge oluşturdu.

Ekip, bu kapsamda çekirgelarin beynindeki koku faaliyettlerinin gerçekleştiği  anten lobuna çeşitli elektrotlar yerleştirdi. Böceklerin beyinlerindeki sinyallerde, TNT, DNT, RDX, PETN ve amonyum nitrat gibi bir dizi patlayıcı buharının kokusunu başarıyla alabildiği görüldü. Patlayıcı bir kokuya maruz kalan çekirgelerin nöronal aktivitesi, 500 milisaniye içinde, ayırt edilebilir bir kokuya özgü modele dönüştü.

TÜM KOKULARI BİRBİRİNDEN AYIRT EDEBİLDİLER

Biyolojik olarak güçlendirilmiş çekirge, daha önce böceklerin koku alma duyusunun mantıksal bir işlem olarak işlenebileceğini keşfeden, Washington Üniversitesi tarafından ortaya çıkarıldı.

Biyomedikal mühendisliği profesörü Barani Raman, "Patlayıcıların kokusunu veya yerini saptayabileceklerini bilmiyorduk çünkü çekirgelerin davranışları ile ilgili yeterince araştırma yok. Ancak,  nöronların TNT, DNT'ye ve diğer patlayıcı kimyasal buharlara farklı tepki verdiğini açıkça görebilmek çok şaşırtıcıydı” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber