Tahıl koridoru açıldı: Türk gemisi Ukrayna'dan yola çıktı!

Türk ve Rus heyetleri tahıl krizini görüşmek için Moskova'da bir araya geldi. Toplantı sonrası Türk kuru yük gemisi Ukrayna'dan yola çıktı.

Gıda krizinin çözümü ve Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesine yönelik Türk ve Rus askeri heyetleri arasındaki toplantı dün Moskova’da gerçekleştirildi.

"Yapıcı ve oldukça olumlu havada" geçtiği bildirilen toplantı sonucunda, sorunun çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında görüşmelerin yapılmasına yönelik bir anlayışın oluştuğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “gıda krizinin” çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve verdikleri direktif kapsamında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında kurulan "kırmızı hat" diplomasisi olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Bu kapsamda, gıda krizinin çözülmesi, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü ticari gemilerin tahliyesi, Borispol Havalimanı'nda kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakların Türkiye'ye emniyetle ulaşımı gibi konuları ele almak üzere Milli Savunma Bakanlığından bir askeri heyet dün Rusya'ya gitti.

"YAPICI VE OLUMLU"

"Kırmızı hat" diplomasisi kapsamında görevlendirilen Türk ve Rus generaller başkanlığındaki askeri heyetlerin başkent Moskova'da gerçekleştirdikleri görüşmenin "yapıcı ve oldukça olumlu havada" geçtiği öğrenildi.

Başta tahıl yüklü ticari gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesinin ele alındığı toplantıda, sorunun çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında görüşmelerin yapılmasına yönelik bir anlayışın oluştuğu öğrenildi.

Bu kapsamda Ukrayna ve BM tarafı ile görüşmeleri sonrasında gelecek haftalarda Türkiye'de dörtlü olarak bir araya gelinmesinin beklendiği bilgisi alındı.

İLK SOMUT SONUÇ

Öte yandan Moskova’daki görüşme ilk somut sonucunu da verdi. Uzun süren toplantının bitiminden sadece birkaç saat sonra günlerdir bekleyen Türk kuru yük gemisi Ukrayna limanından ayrıldı. “Azov Concord” isimli Türk gemisi Rus ordusu ve ayrılıkçıların kontrolündeki Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı gemi oldu.

Sonraki Haber