Garanti BBVA'nın Genel Müdürü'nden kredi kartları için dikkat çeken tahmin

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, yerel seçimlerin ardından parasal sıkılaştırmanın dozunun artmasını ve kredi kartı harcamalarını kısıtlamaya dönük adımlar beklediğini söyledi.

Bursa'da dün akşam Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ilgili bir toplantıda konuşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme ve tahminlerini de paylaştı. 

Baştuğ, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin ardından parasal sıkılaştırma dozunun artmasını beklediğini söyledi. Enflasyonla mücadele için 2024'te tüketimin azalması gerektiğini belirten Baştuğ, kredi kartı harcamalarının hâlâ çok yüksek seyrettiğini, seçimden sonra ekonomi yönetiminden tüketimi ve kartlı harcamaları azaltmaya dönük önlemler beklediğini dile getirdi.

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 40-45 aralığında olmasını beklediklerini belirten Baştuğ, dolar kurunun da yıl ortalamasında 36 TL, yıl sonunda ise 42 TL olmasını beklediklerini açıkladı.

Baştuğ, Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinde bir artış daha yapmasını ve 2024 sonuna kadar da faizin yüksek seviyede korunmasını beklediğini dile getirdi.

Baştuğ şöyle konuştu:

"Özellikle baz etkilerin çıkmasıyla Ağustos’tan sonra kalıcı enflasyon oranına yaklaşacağız. Asıl büyüme mücadelesi de bundan sonra başlayacak. 2023’te yapılan vergi düzenlemeleri ve kur artışları, enflasyona ve dolayısıyla faiz maliyetine etki etti. Bu çerçevede, maliye politikasının para politikasıyla eş güdüm içinde çalışması elzem. Enflasyonla mücadele konusunda ana belirleyici unsur bu olacak. Alınan önden yüklemeli tedbirlerle, bütçe açığı 2023’ü OVP’de tahmin edilenin çok altında bir seviyede. Depremle ilgili harcamalar elbette devam edecek. Ülke olarak yaraları sarmak için her türlü imkanı seferber etmemiz gerektiğinin altını çizerek, dezenflasyon için deprem dışı harcamalar tarafında kamu dahil daha net tasarruf yapılması gerekecek”

Sonraki Haber