Piyasalarda bu sabah... Dolarda sert düşüş !

Dün sert fren yapan dolar/TL düşüşünü sürdürüyor. Kur bu sabah 3.38 seviyesinden işlem görüyor.

 İstanbul serbest piyasada dolar 3,3820, avro 3,6440 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 3,3800 liradan alınan dolar 3,3820 liradan satılıyor. 3,6420 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 3,6440 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 3,4140 lira, avronun satış fiyatı ise 3,6650 lira olmuştu.

PİYASALAR ECB'YE KİLİTLENDİ

Küresel piyasalarda gözler, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak sonuçlar ile sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı açıklamalara çevrilirken, yurt içinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları ve sanayi üretim endeksi verisi takip edilecek.

ECB'nin bugün gerçekleştireceği toplantı öncesinde dolar endeksi ile 10 yıllık tahvil faizlerinde gözlenen düşüş, risk iştahını artırırken, küresel piyasalardaki iyimser havayı destekledi.

Dolar endeksi, dün 100,2 seviyelerine kadar gerilemesi sonrasında bugün 100 sınırında dengelendi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise hafta başında gördüğü yüzde 2,45 seviyelerinden düşüşe geçerek bugün yüzde 2,34'ün altını gördü. Öte yandan, ABD'de açıklanan ham petrol stoklarındaki azalışa karşın Brent petrolün varil fiyatı düşüşünü 3'üncü güne taşıyarak 53 dolar seviyelerine geriledi.

Söz konusu gelişmeler sonrasında New York borsasında endeksler yüzde 1'in üzerinde kazanç elde etti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,55 ve S&P 500 Endeksi yüzde 1,32 artarak tarihi seviyelerini görürken, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 1,14 değer kazandı.

Analistler, bugün ABD'de veri akışının zayıf olduğunu, haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini belirterek, dolar endeksi ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydetti.

- ECB'den parasal genişleme süresinin uzatılması bekleniyor

Avrupa tarafında, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin istifasını sunması bugünün gündeminde önemli bir gelişme olarak öne çıkarken, avro/dolar paritesi 1,07'nin üzerindeki yatay hareketini 3'üncü güne taşıdı. Öte yandan, ECB'nin bugün gerçekleştireceği toplantı öncesinde Avrupa pay piyasalarında pozitif hava sürdü ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,81, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,96, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,10 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,36 değer kazandı.

Analistler, ECB'nin bugün gerçekleştireceği toplantıda, mevcutta Mart 2017 olan tahvil alım programı süresini uzatabileceği beklentilerinin arttığını, buna karşın toplantıda yeni bir tedbir planı açıklanması ve faizlerde indirime gidilmesinin gündemde olmadığını belirtti. Toplantıda ekonomik görünüm ve enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınmasının beklendiğini ifade eden analistler, Draghi'nin açıklamalarının yakından izleneceğini kaydetti.

Asya tarafında ise Japonya'da 3'üncü çeyrek büyümenin yüzde 2,2'den yüzde 1,3'e revize edilmesine karşın küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle Nikkei endeksi yüzde 1,2 değer kazandı. Çin'de ise beklentilerin üzerinde gelen dış ticaret verilerinin ardından Şanghay bileşik endeksi yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesini görürken, gelen kar satışlarının etkisiyle yüzde 0,1 geriledi.

Yurt içinde ise hafta başından bu yana dolar/TL'de gözlenen düşüş trendi, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerileme, gelişmekte olan piyasalardaki olumlu hava ve Türk lirasına destek kampanyalarının etkisiyle dün de devam etti. Dün yüzde 1,6 düşüşle 3,38 sınırına kadar gerileyen dolar/TL, bugün de 3,3766'yı görürken, böylece TL'nin hafta başından bu yana dolar karşısındaki kazancı yüzde 4'e yaklaştı.

Dün TL'deki güçlenmeden destek bulan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,79 yükselişle 76.030,78 puandan tamamladı.

Analistler, TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla daha iyi performans gösterdiğine dikkati çekerek, teknik açıdan dolar/TL'de 3,40'ın altında kalıcılık sağlanması durumunda 3,30 seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getirdi.

Dolar/TL'deki düşüş eğiliminin sürmesi ve teknik açıdan BIST 100 endeksinin 75.500 direncini aşması sonrasında, hisse senedi piyasalarında da pozitif görünümün sürebileceğine işaret eden analistler, bugün yurt dışında ECB Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak sonuçlar ile Draghi'nin açıklamalarının, yurt içinde ise EKK kararları ve sanayi üretimi verisinin izleneceğini bildirdi.

- AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi

Bu arada AA Finans anketine katılan ekonomistler, ekimde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,8 gerilediğini öngörüyor.

Bu dönemde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 0,8, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık yüzde 0,6 arttığı tahmin ediliyor.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 yükselmişti. Söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1, mevsim ve takvim etkisi arındırılmış sanayi üretimi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 3,8 azalmıştı.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

15.45 ECB Para Politikası Kurulu kararları

10.00 Türkiye, ekim sanayi üretim endeksi

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

Sonraki Haber