SGK düğmeye bastı: Hem hapis hem para cezası geliyor
Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte emeklilikler için düğmeye bastı. Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu ile birlikte tespitler hızlanıyor, sahte emekliliğe hem para hem de hapis cezası yolda.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, geçen günlerde" Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu"nu kurduklarını aktardı. Bakan Işıkhan, bu çalışmayla vatandaşların sosyal güvenlik haklarını sekteye uğratan ve haksız yere paralarını almaya çalışan art niyetli kişileri kısa sürede tespit edip gereğini yaptıklarını belirtti.
Bu uygulamayla eşe dosta iş yerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar ve sahte iş yerlerine ağır yaptırımlar uygulanacak.
Sahte sigortalılık ve sahte iş yeri takip platformunun kurulmasıyla birlikte, iş yerinde çalışmadığı halde sigorta yaptıranlar ve sahte iş yeri sahipleri, cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaya başladı. "Sahte sigorta" yoluyla emekli olanların emekli aylıkları kesiliyor ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ödenen emekli maaşlarını faiziyle geri alıyor. Bu durumun yanı sıra hapis cezası da yaptırımlar arasında yer alıyor.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, TV100 kanalında yaptığı açıklamada, "Çeşitli bireyler sahte sigortalılık ve sahte iş yeri yöntemleriyle haksız kazanç sağlamaya çalışıyor. Bu konuda yasama organı tarafından bir platform oluşturuldu ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu platform aracılığıyla incelemelerini başlattı" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, bu uygulamaları hayata geçirenlerin hapis cezalarıyla karşı karşıya olabileceklerini belirtti ve bu tür suçların yüz kızartıcı suçlar olarak değerlendirilerek, 2 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla sonuçlanabileceğini söyledi.
Süreç nasıl ilerleyecek ?
Sahte sigortalılar tespit edildiği halde bağlanan aylıklar iptal edilecek, ödenemmiş olan maaş ve diğer paralar faiziyle geri alınacak. İlgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.
Sahte işleri ve sahte sigortalı bildirimi yapan işverenin ise tescil kaydı, e-sigorta şifresi, ve iş yeri sicil numara iptal edilecek. ve meslek mensubu hakkında ise iş yerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarasının iptal edilecek.
Baştan beri sahte olduğu tespit edilen işyerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal edilir.
Sahte işyerinden ödenen primler var ise Borçlar Kanunu hükümlerince iade edilmeyerek SGK tarafından gelir kaydedilir.
Yersiz yararlanılan teşvik ve destekler var ise gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınır.
İşyeri ile ilgili asgari işçilik araştırma veya inceleme işlemi yapılmış ise sahte bildirimler iptal edilerek yeniden hesaplama ve değerlendirme yapılır.
Vergi mevzuatı açısından gerekli işlemler yapılmak üzere ilgili vergi dairesine bilgi verilir.
Sahte sigortalı bildirimi sebebiyle SGK'nın ödediği aylık, gelir, geçici iş göremezlik ödenekleri ve sağlık giderleri işverenden kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir.
Gerek duyulması halinde işverenin diğer tüm işyerleri için de sahte işyeri/sahte sigortalılık kapsamında denetim faaliyeti gerçekleştirilir.
Sahte sigortalı bildirimlerinde sorumluluğu tespit edilen meslek mensupları (serbest muhasebeci ve mali müşavirler) da işveren ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulur.
Meslek mensubunun bağlı bulunduğu meslek odasına disiplin mevzuatı uyarınca işlem yapılmak üzere bilgi verilir.
İlgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.