Türk bankaları için olumsuz rapor

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, mart ayındaki Merkez Bankası başkan değişikliğinin kredibiliteyi azalttığına dikkat çekerek, piyasalardaki artan oynaklığın Türk bankalarının kredi profilini olumsuz etkilediğini söyledi.

Fitch gelişen ülke bankalarını değerlendirdiği bir araştırma raporunu yayınladı. Buna göre salgın, yüksek faiz ve kur oynaklığından dolayı Türk bankaları için faaliyet ortamı riskleri hala önemini koruyor.

Ancak Fitch asıl etkenin mart ayındaki değişiklik olduğunu belirterek, bu hamlenin büyümeye karşı riskleri artırdığını ve dış finansman baskısını yükselttiğini söyledi.

Türk bankacılık sektörün sermayesinin yeterli olduğunu ama TL’deki oynaklığa ve varlık kalitesi risklerine hassas olduğunu vurgulayan Fitch, bankaların döviz cinsinden borçlarının yüksek seviyelerde olmasının ve dolarizasyonun likidite riskleri yarattığını ifade etti. Fitch, şu anki döviz likiditesinin yine de bankaların hassasiyetlerine karşı koruma oluşturmak için yeterli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 Kasım 2020’de atadığı Naci Ağbal’ı, 20 Mart’ta selefleri gibi Merkez Bankası kanununa aykırı olarak cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden almıştı. Ağbal’ın yerine uzun yıllar Halkbank’ta çalışmış eski AK Parti milletvekili Şahap Kavcıoğlu getirilmiş, böylelikle MB başkanı 20 ayda dördüncü kez değişmişti.

Sonraki Haber