Vatandaş nereye yatırım yapacağını şaşırırken Mahfi Eğilmez yatırımdaki güvenli limanları açıkladı
Türkiye'nin önde gelen iktisatçılarından Dr. Mahfi Eğilmez, özellikle altın ve gümüş olmak üzere değerli metaller piyasalarda fırtınalar koparken yatırımcılara 2 güvenli limanı işaret ederek "düştüğü yerden yeniden yükselerek kayıpları kısa sürede telafi ediyorlar" dedi.
İsrail ile Hamas arasında Gazze’deki ateşkes anlaşması sonrasında rahatlayan piyasalara Trump bombası düştü. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin’e yönelik sert ifadelerle duyurduğu ek gümrük vergisi kararı piyasalarda depreme yol açmış ve Gazze'den gelen ateşkes anlaşması haberi sonrasında geri çekilen altın fiyatları Trump'ın ek vergi bombasıyla yeniden yükselişe geçmişti.
Hem küçük hem de büyük yatırımcının güvenli limanı altın son 2 aydır tarihinin en hızlı rallisine imzasını atarken yatırımcı da bir kez daha rotasını altına çevirmişti.
Türkiye'nin ünlü iktisatçısı Dr. Mahfi Eğilmez yaptığı açıklamada yatırımdaki 2 güvenli limanı açıkladı.
Risk arttığında yatırımcıların güvenli liman olarak bu metallere yöneldiğini belirten Dr. Mahfi Eğilmez, "Güvenli liman deyimi bir hukuk deyimidir. Uluslararası deniz hukuku gereğince fırtınadan veya kötü hava koşullarından korunmak isteyen geminin bir limana sığınması önlenemez." dedi.
Eğilmez, altın ve gümüş fiyatlarının geleceği hakkında farklı görüşler olduğunu belirterek "Zaman zaman düzeltmeler oluyor ama bunlar geçici biçimde kalıyor. Altın ve gümüş değerleri düştüğü yerden yeniden yükselerek kayıpları kısa sürede telafi ediyor" dedi.
Altın ve gümüşün dolar bazlı fiyatlanması, Türk yatırımcı için ek kazanç fırsatı yaratıyor. Eğilmez, durumu "Altın ve gümüş fiyatları güvenli liman yaklaşımıyla arttığı için kazanç sağlanıyor. (2) Türk Lirası dolar karşısında değer kaybettiği için ek kazanç oluşuyor. İkisi birden yükseldiğinde kazanç daha da artıyor. Ancak hem dolar hem de altın ve gümüş fiyatları düşerse kayıp söz konusu olabiliyor; Eğilmez’e göre bu durum nadiren görülüyor." diyerek açıkladı.
Öte yandan yeni haftanın ilk işlem gününde hem küresel hem de yurtiçi piyasalarda altın ve gümüş fiyatları tarihi seviyelere ulaştı.
ABD ile Çin arasında yeniden tırmanan ticaret gerilimi, küresel ekonomideki belirsizlik sinyalleri ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gideceği beklentisi, yatırımcıları yeniden güvenli liman olan altına yöneltti.
Geçen haftayı 4 bin 16 dolardan kapatan ons altın, yeni haftaya güçlü bir yükselişle başladı. Sabah saatlerinde 4 bin 60 doları test eden ons fiyatı kısa süreli dalgalanmanın ardından 4 bin 50 dolar civarında dengelendi.
Gram altın 5 bin 458 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, ons altın 4 bin 60 doları test ederek rekor kırdı. Gümüş ise 51,55 dolara yükselerek son 12 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Gram altın da spot piyasada 5 bin 458 TL seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Kapalıçarşı’da ise fiziki gram altın satış fiyatı 5 bin 665 TL’ye, çeyrek altın 9 bin 255 TL’ye kadar çıktı.
Analistler, İsrail-Hamas ateşkes süreci ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının fiyatlar üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini öngörüyor.
Piyasa analistleri ve uluslararası finans kuruluşları Gazze'deki ateşkes sürecine ilişkin gelecek pozitif haber akışının küresel piyasalardaki risk algısını azaltmasını beklerken, ABD'de faiz indirim sürecine ilişkin beklentiler ile jeopolitik risklerin altın fiyatlarının yönü üzerinde etkili olacağını da belirtti.
Hem Türk uzmanlar hem de uluslarası finans kuruluşları altının rekor serisine devam etmesini ve 6 bin TL seviyesinin de üstüne çıkabileceğine işaret ediyor.
Ekonomistler ayrıca küresel jeopolitik riskler ve belirsizliklerin altın fiyatlarını kısa vadede yukarı yönlü desteklemeye devam edeceğini belirtiyor.
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, 2026 yılının aralık ayı için altın fiyat tahminini ons başına 4.300 dolardan 4.900 dolara yükseltti. Goldman, merkez bankası altın alımlarının 2025'te 80 ton, 2026'da ise 70 ton ortalama ile gerçekleşmesini beklediğini de belirtmişti.
Öte yandan Altının onsunun tarihi 4 bin dolar seviyesini geçtiğine dikkat çeken ING, geleceğe bakıldığında, merkez bankalarının rekor fiyatlara rağmen hala alım yaptığını ve Çin Merkez Bankası'nın Eylül'de altın satın alma serisini art arda 11'inci ayda da sürdürdüğünü açıklamıştı.