Yine, yeniden A'dan Z'ye vergi affı için detaylar belli oldu

AK Parti iktidarının 2023 seçimleri öncesindeki bir başka "seçim müjdesi" olan ve trafik cezalarından, vergi borçlarına, belediyelere olan borçlardan, SGK prim borçlarına kadar A'dan Z'ye dev kapsamlı vergi affı bugün Meclis'e geliyor...

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketi olarak duyurulan, daha önce Plan ve Bütçe Komisyonun'da kabul edilen vergi ve borç affı paketi bugün Meclis gündeminde olacak.

Deprem felaketiyle 3 hafta boyunca çalışmalarına ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 28 Şubat salı günü itibarıyla ilk mesai gününde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini ele alıp Meclis’ten geçirdikten sonra sıra yapılandırma paketine geldi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi olarak kamuoyuna duyurulan ve afet sonrası revize edileceği konuşulan vergi ve borç affı bugün masaya yatırılacak.

Buna göre, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, il özel idareleri ve belediyelere olan borçları yapılandırma kapsamına alınacak.

Ayrıca yaklaşık 362 milyar liraya ulaşması beklenen borçlar için vatandaşlara uygun taksit imkanları ile 48 aya varan vadelerde ödeme yapma şansı tanınmış olacak.

Ancak 14 milyon kişiyi kapsayan yapılandırma paketi, 31 Aralık 2022 tarihinden önceki kamuya olan borçları kapsayacak. Buna rağmen, vergi dairesine borçlu olan 7,6 milyon vatandaşın ise silinecek borç tutarı 4,6 milyar liraya ulaşacak.

Teklifle aynı zamanda para cezalarının yanı sıra trafik cezalarında sürücülere uygulanan ceza puanları da silinecek.

Yine, yeniden A'dan Z'ye vergi affı için detaylar belli oldu

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle çalışmalarına ara veren Meclis'in çalışmalara yeniden başlamasıyla birlikte SGK borçları, vergi cezaları, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçişleri, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları faizlerinin silinmesini kapsayacak vergi affı konusu da tekrar gündeme geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin sunum yaptı.

Elitaş, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne verilecek önergelerle deprem bölgesine dönük düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kamuya olan yükümlülükler konusunda tüm talepleri titizlikle inceledik, ihtiyaçları belirledik ve bu alanda yapılabilecek düzenlemeleri hiç tereddütsüz yaptık. Bir süredir vatandaşlarımızın borçların yapılandırılması konusunda talepleriyle karşı karşıya kalıyorduk. Bunu da kulak ardı etmeyerek kanun teklifini hayata geçirmiş oluyoruz. Vatandaşların vergi dairelerinde hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldık. 

Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları; köprü, otoyol, kaçak geçiş ücretleri; daha önce hiçbir yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, 4207 sayılı Kanun kapsamındaki idari para cezaları, tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili yaptığımız kanunu revize eden bir düzenleme. Ecrimisiller gibi ne tür borç olursa olsun bu yapılandırma kapsamına almış oluyoruz."

31 Aralık 2022 tarihini esas aldıklarını bildiren Elitaş, kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında olan alacaklar, inceleme ve tarhiyat işlemleri devam eden alacaklar, pişmanlıkla ve kendiliğinden yapılacak beyanlar üzerine ödenecek alacaklar şeklinde tahsilat yapılabileceğini anlattı. 

Elitaş, kesinleşmiş alacaklarda borç asıllarından vazgeçilmediğini, gecikme zammı, faiz, ceza gibi adlarla uygulanan feri alacakların yurt içi ÜFE oranında güncelleneceğini bildirdi.

Elitaş, ödemelerin nasıl yapılacağını ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenler 30 Nisan 2023'e kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırma tutarlarını peşin veya taksitle ödeyebilecek. İlk taksit ödemeleri mayıs ayında yapılacak. Bu teklifle vatandaşların uzun süreli taksit isteklerini de yerine getiriyoruz. 2021'deki yapılandırmada 36 ay, 18 taksit şeklindeydi. Şimdiki teklifte 48 ay, 4 yıl olarak, yani her ay ödeyebilme imkanı mevcut.

Ayrıca peşin ödemeleri de teşvik ediyoruz. Peşin ödeme halinde yurt içi ÜFE tutarında yüzde 90 oranında indirim yapıyoruz. İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ise aslından yüzde 25 indirim yapılıyor. Yapılandırılan borçların taksitli ödenmek istenmesi halinde ilk taksitin süresi içinde ödenmesi şartı korunuyor. Yani yapılandırmadan faydalanmak isteyen, öncelikle mayıs ve haziran taksitlerini aksatmadan ödemek mecburiyetinde."

Elitaş, ilk defa yaptıkları düzenlemeye göre, vatandaşların vergi, ceza, faiz gibi 2 bin lirayı aşmayan borçlarını sileceklerini vurguladı. SGK ve belediyeye olan borçlara da düzenleme yaptıklarını dile getiren Elitaş, teklifle bu yıl sonuna kadar TOKİ tarafından ihale edilen işlerde damga vergisi istisnası uygulaması getirileceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, il özel idareleri, belediyeler ve YİKOB tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş amme alacakları ve belediyelerin ve büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin kesinleşmiş bazı alacaklarından düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan vergiler ve vergi cezaları, idari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen alacaklar, gümrük vergileri ve idari para cezaları ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, gecikme cezası gibi fer'i alacaklar yapılandırılacak.

Sonraki Haber