19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

İTO Başkanı Çağlar:- "Türkiye, jeostratejik konumu ve ekonomik altyapısıyla İpek Yolu üzerinden dünyaya uzanan bir güç merkezidir, son 15 yılda küresel krizleri de aşan şekilde bir başarı hikayesi yazdı"- "Türkiye ekonomisindeki bu ilerleme tüm Avrasya co

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'nin jeostratejik konumu ve ekonomik altyapısıyla İpek Yolu üzerinden dünyaya uzanan bir güç merkezi olduğunu ve son 15 yılda küresel krizleri de aşan şekilde bir başarı hikayesi yazdığını belirterek, "Türkiye ekonomisindeki bu ilerleme, tüm Avrasya coğrafyası için bir fırsattır. Gelin, bu fırsatı hep beraber değerlendirelim." dedi.

Birçok ülkeden cumhurbaşkanlarını, meclis başkanlarını, bakanları, uluslararası kuruluşların temsilcilerini ve dini önderleri İstanbul'da buluşturan, dünyayı tehdit eden terör, mülteci dramı ve küresel ekonomilerin önündeki belirsizliklerin masaya yatırılacağı 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı.

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Çağlar, Avrasya'nın dünyanın can damarı olduğunu belirterek, "Avrasya içlerine hakim olan dünyaya hakim olur" denildiğini anımsattı.

Çağlar, son 100 yılda yaşanan tüm gelişme ve savaşlara rağmen Avrasya'nın stratejik öneminin artarak devam ettiğini, Avrasya'nın dünyanın kalbi olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Avrasya'nın bugünün dünya siyaseti ve ekonomisi açısından çok önemli bir yer kapladığını kaydeden Çağlar, dünya nüfusunun yüzde 75'inin bu topraklarda yaşadığını aktardı.

Çağlar, dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yarıdan fazlasının Avrasya'da üretildiğine ve bölgenin yer altı zenginliklerine dikkati çekerek, "Tüm dünyada barış ve huzurun tesisi, küresel entegrasyonun güçlenmesi, uluslararası ekonomik iş birliğinin sağlanması için Avrasya'daki dengeleri ve çatışma alanlarını hesaba katmak zorundayız. Söz konusu gerilim hatlarını barışçıl bir temelde çözümlemedikçe dünyanın hiçbir yerinde güvenliğin ve refahın tesisi mümkün değildir. Avrasya'daki zenginliğin, bölgesel refaha hizmet etmesini istiyorsak elimizdeki en önemli enstrüman ekonomidir, ticarettir." diye konuştu.


- "Türkiye, İpek Yolu üzerindeki çok önemli ülkelerden"


Bu yüzden her fırsatta ekonominin konuşulması gerektiğinin altını çizen Çağlar, üzerinde 65 ülke, milyarlarca insan, milyarlarca dolarlık iş hacmi ve 21 trilyon dolarlık ekonomik güç bulunan İpek Yolu'nun, küresel ekonominin büyümesinde de çok büyük role sahip olduğunu belirtti.

Çağlar, "İpek Yolu gibi ticaret ve medeniyet yollarını ihya ettikçe, ekonomik gelişmeyi de sağlarız. İşte bu sayede sahildeki cansız bedeniyle vicdanları sızlatan Aylan bebeklerin ölmesini engelleriz." dedi.

Türkiye'nin jeostratejik konumu ve ekonomik altyapısıyla İpek Yolu üzerinden dünyaya uzanan bir güç merkezi olduğunu vurgulayan Çağlar, Türkiye'nin ekonomik alanda son 15 yılda yazdığı başarı hikayesinden örnekler verdi ve milli gelirde, ihracatta, doğrudan yabancı sermaye girişindeki artışlara işaret etti.

Çağlar, Üçüncü Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Körfez Geçiş Köprüsü gibi mega projelerin kıtaları buluşturan dev adımlar olarak bir bir hayata geçtiğini dile getirdi.

Etrafındaki bütün karmaşaya rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini söyleyen Çağlar, "Türkiye ekonomisindeki bu ilerleme, tüm Avrasya coğrafyası için bir fırsattır. Gelin, bu fırsatı hep beraber değerlendirelim. Ekonomiden siyasete, kültürel entegrasyondan bölgesel iş birliğine kadar geniş bir alana yayılan avantajları uluslararası barış ve refah için birlikte değerlendirelim." çağrısında bulundu.


- "Barış ve güvenlik için gençleri geleceğe hazırlamalıyız"


Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri Asaf Hajiyev, 21. yüzyılda ellerindeki en önemli aracın diyalog olduğunu kaydederek, "Diyalog olmazsa bir gelecek, refah ve barış tesis edilemez. Bu zirve bize bu çerçevede son derece önemli bir diyalog platformu sunuyor. Ortak geleceğimizi nasıl inşa edeceğimiz konusunda fikir veriyor." ifadelerini kullandı.

Terörün dünya için en tehlikeli yol olduğunun altını çizen Hajiyev, terörle mücadelenin önemine değindi ve teröristlerin zayıf insanlar oldukları için toplu hareket ettiğini belirtti.

Hajiyev, terörle mücadelede diyaloğun ve birlikte hareket etmenin önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğitim önemlidir. Bu sadece lise, üniversite eğitimi değil. Eğitim her yerde, evde, işte, yaşamda olmalıdır. Dünya için en tehlikeli kavramlarla mücadelede eğitimin önem kazanması gerekiyor. Dünya nüfusunun 3 milyarı 30 yaşında altında. Yani gelecek gençlerin elinde. Parlamenterler olarak sorumluluğumuz var. Ya genç nesiller için gelecek inşa edeceğiz ya da genç nesilleri geleceğe hazırlayacağız. Genç nesilleri geleceğe hazırlamalıyız. Refah, barış ve güvenli bir dünya için..."


- "Barış ve huzur için demokrasi önemli"


Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver, insanlığın bugün bir dönemeçte olduğunu, Paris ve Brüksel'de yaşanan olayların, Türkiye'de yaşananlardan farklı olmadığını, Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu söyledi.

Zirveye bu yıl da önemli konukların katıldığını dile getiren Suver, "Zirveye katılan Makedonya, Bosna Hersek, KKTC cumhurbaşkanları aramızdalar. Kendilerini selamlamanın yüksek gururu içerisindeyiz." dedi.

Suver, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne şu anda görevde olmayan çok sayıda cumhurbaşkanı ve başbakanın da katıldığını, Azerbaycan, Çin, Malta, Yunanistan, Senegal, Ürdün, Katar, Romanya, Slovenya, Makedonya ve Polonya gibi birçok ülkeden katılımcının hazır bulunduğunu aktardı.

Son yıllarda yaşanan küresel terör olaylarına değinen Suver, küresel sorunların küresel cevaplar gerektirdiğini, devletlerin daha dikkatli ve sorumlu olması gerektiğini ifade etti.

Suver, barışın ve istikrarın süreklilik arz etmesinin demokrasiyle doğru orantılı olduğunu, demokratik gelişmişliği tamamlayamayan ülkelerin ekonomik gelişmişliği de tamamlayamayacağını belirtti.


- "81 vilayette üretip 217 ülkeye satıyoruz"


İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türk moda endüstrisinin 30 yılda başka hiçbir sektörde görülemeyecek başarılara imza attığını, hazır giyimden moda üretimine geçişin sürdüğünü kaydetti.

Türk ekonomisine yılda 15 milyar dolar katma değer yarattıklarını dile getiren Tanrıverdi, Türkiye'nin 81 vilayetinde üretip 217 ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı.

Tanrıverdi, "2015'te parite etkisi nedeniyle kilogram bazında ihracatımız artsa da gelir anlamında azalma gösterdi. Ancak bu yıl ibre yeniden yukarıya döndü. Herhangi bir olumsuzluk olmazsa 18 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz. 2023'te 60 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz." bilgilerini paylaştı.

Hazır giyimden moda endüstrisine geçişin hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Tanrıverdi, tasarım, Ar-Ge, patent, marka çalışmalarının önemine dikkati çekti ve bu alandaki çalışmaları nedeniyle hükümete teşekkür etti.

Tanrıverdi, "Mültecilere de iş kapısı olan sektörümüz, ülkenin üretim ve istihdamına katkıda bulunuyor." diye konuştu.

İstanbul Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir de Türkiye'nin en önemli kenti olan İstanbul'un uluslararası yatırımlar için cazip bir kent olduğunu, artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını anlattı.

İstanbul'un dinamik nüfusu, yükselen ekonomisi, tarihi değerleri ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın verdiği kültürel birikimle marka bir kent olduğunu dile getiren Özdemir, "Küresel platformlarda diğer marka kentlerle yarışır hale gelen İstanbul, Türkiye'deki ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifidir." değerlendirmesinde de bulundu.

Sonraki Haber