AK Parti'de 3'üncü dönem kuralına takılan vekilleri belli oldu

Türkiye 14 Mayıs'ta sandık başına gitmeye hazırlanırken, AK Parti'de 56 milletvekilinin seçimlerde AK Parti tüzüğündeki 3 dönem kuralına takılıyor. 3 dönem kuralına takılan isimler arasında Binali Yıldırım ve Hamza Dağ gibi AK Parti'nin önde gelen isimleri de var.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine dört ay gibi bir süre kala partilerde milletvekili aday listelerinde kimlerin yer alacağı da merak konusu oldu.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre AK Parti’de mevcut milletvekillerinin “yarısından fazlasının liste dışı kalacağı” belirtiliyor. Ancak AK Parti’nin gündeminde parti tüzüğünde yer alan “üç dönem üst üste milletvekili olanların bir dönem ara vermeden yeniden milletvekili olamayacağı” kuralı bulunuyor. 

AK Parti’de aylar önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla “üç dönem kuralı” ile ilgili milletvekilleri üzerinde çalışma başlatılmıştı. Parti tüzüğünde daha önce yapılan değişiklikle de üç dönem kuralına takılan isimlerin yeniden milletvekili listelerinde yer alıp almayacağına ilişkin yetki de merkez karar yönetim kuruluna (MKYK) verilmişti. AK Parti’de yapılan çalışmalar sonrasında üç dönem kuralına 56 milletvekilinin takıldığı öğrenildi. 

Bu 56 milletvekili arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın çalışma ekibinde yer alan Binali Yıldırım, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Binali Yıldırım, Hamza Dağ, Ali İhsan Yavuz, Yılmaz Tunç, Yalçın Akdoğan, Cevdet Yılmaz, Öznur Çalık gibi isimler de yer alıyor. Erdoğan’ın bu isimlerden bazıları için “istisna uygulayabileceği”, bazı milletvekilleri için “üç dönem kuralının uygulanabileceği” ifade ediliyor. 2023 seçimlerine “güçlü bir kadro ile girmek isteyen” Erdoğan’ın, bölgelerde yapılan çalışmaları mercek altına alacağı, bu çalışmalar sonrasında üç dönem kuralının uygulanmasını isteyeceği de belirtiliyor. 

Sonraki Haber