AK Parti'nin ''bedava olacak'' seçim vaadi unutuldu, bir de üstüne zam geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ücretsiz HPV aşısı vaadi bir yıldan fazladır yerine getirilmedi. Koca'nın vaadinin ardından aşıya yüzde 52'ye varan zam geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın rahim ağzı kanserine karşı koruyucu HPV aşısını ulusal aşı programına alma vaadi vermesinin üzerinden bir yıl geçti. Ancak bu seçim vaadi hâlâ yerine getirilmedi.

HPV aşısının ücretsiz olması yönündeki toplumsal tepkiler artarken Bakan Koca Kasım 2022'de BMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada "Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz" demişti.

 Açıklamasında "HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok" diyen Koca şu ifadelere yer vermişti:

"Ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok. Yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız." 

HPV aşısının ücretsiz olacağına yönelik vaadin ardından yaklaşık 1 yıl geçmesine ve bu süreçte HPV aşılarına zam gelmesine karşın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Koca, HPV aşısı için mücadele edenlere "Bu konudaki talebin dile getirilme şekli, kamu menfaatini de koruyacak şekilde planlarsak daha anlamlı olur. Bu konuda sizlerden istirhamım lütfen bizim elimizi zayıflatmayın" dedi.

HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ücretsiz olarak uygulanması beklenirken HPV aşılarına da zam geldi. HPV aşısının 4 tip viruse karşı koruyan tek doz aşısının fiyatı yüzde 52 zamla 1215 TL'den 1858 TL'ye çıkarken, 9 tip koruma sağlayanı ise yüzde 30 zamla 1993 TL'den 2 bin 575 liraya çıktı.

9-14 yaş arasına 2 doz, 14 yaş üstüne ise 3 doz uygulanan bu aşının maliyeti Koca'nın ücret aşı vaadinin ardından 9-14 yaş aralığında 3 bin 989 TL 5 bin 150 TL'ye çıkarken 14 yaş üstünde ise  2 bin 979 TL'den 7 bin 725 TL'ye ulaştı.

Sonraki Haber