Asgari ücret talebi tepki çeken Türk-İş Başkanı kendisini böyle savundu

Asgari ücret görüşmelerinde kırmızı çizgilerinin açlık sınırı olan 7 bin 785 lira olduğunu açıklayan Türk-İş Başkanı Atalay, "Açlık sınırını kabul etmişiz gibi algı oluşturuldu" diyerek kendisini savundu.

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay'ın önümüzdeki hafta başlayacak asgari ücret görüşmeleri için 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladıkları 7 bin 785 TL'nin kırmızı çizgileri olduğunu, bu rakamın aşağısında bir rakamla masaya oturmayacaklarını söylemesi tartışmalara neden oldu.

Atalay tepkilerin ardından yaptığı açıklamada “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim. Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu. Ama tabanın isteği bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.

Türk-İş'in, çalışanların geçim koşullarındaki değişimi gösteren Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre kasım ayında 4 kişilik ailenin "açlık sınırı" 7 bin 786 lira oldu. Araştırmada "yoksulluk sınırı" ise 25 bin 365 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 10 bin 171 lira olarak belirlendi.

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay TRT Haber'de açlık sınırını "asgari ücrette kırmızı çizgimiz" diyerek açıklamıştı.

 AÇLIK SINIRINI "ASGARİ ÜCRETTEKİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ" DİYEREK AÇIKLADI

2023 yılı asgari ücreti milyonlarca emekçi tarafından merakla beklenirken; TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, TRT Haber'de açıklamalarda bulundu.

"7 bin 785 lira, bu rakam kırmızı çizgi, bu rakamın altını kabul etme ihtimalimiz sıfır" diyen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kırmızı çizginin üzerine çıkmak gerekiyor. Bizim hesabımıza göre gıdada artış yüzde 138. Çalışma Bakanı'nın iyi niyetinden şüphem yok ama şimdi bu markete kasaba bakkala markete işçi gidiyor, işsiz gidiyor, emekli gidiyor, dar gelirli gidiyor, sabit gelirli gidiyor, küçük esnaf gidiyor, köylü gidiyor. Neyin ne olduğunu biz A'dan Z'ye biliyoruz. Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız.

Yani ülkeyi yönetenler veya iş veren sendikası bunu da göz önünde bulundurarak bize bir rakam getirmesi gerekiyor. Ondan sonra biz duracağımız yeri biliyoruz. Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız.
Atalay sözlerine şöyle devam etti:

7 bin 785 liranın altındaki bir rakamı kabul etmemiz sıfır, kırmızı çizgimiz. Bu miktarın üzerine çıkmamız lazım. Gıda da artış yüzde 138. Neyin ne olduğunu biz A'dan Z'ye biliyoruz. Bunlar göz önünde bulundurulmalı ve öyle bir rakam bize getirilmeli.

Atalay, "İnsan odaklı bir çalışma olması lazım. Sendikalar, STK’lar, işverenler insan odaklı bir çalışma yapmak mecburiyetinde" dedi.

Gündemde işçinin birçok sorunu olduğunu ifade eden Atalay, "EYT var bizim sorunumuz, geçici işçi var bizim sorunumuz, vergi var bizim sorunumuz, iş kazaları var bizim sorunumuz. Bunlar asgari ücret kadar önemli sorunlar" şeklinde konuştu.

Sonraki Haber