adv adv Adv Adv
Haber3

Bakanlardan 6,2'lik deprem bilgilendirmesi: Açıkladıkları rakama inanamayacaksınız!

Bakanlardan 6,2'lik deprem bilgilendirmesi: Açıkladıkları rakama inanamayacaksınız! Bakanlardan 6,2'lik deprem bilgilendirmesi: Açıkladıkları rakama inanamayacaksınız!

Marmara Denizi'nde meydana gelen ve İstanbul'da tüm şiddetiyle hissedilen 6,2'lik depremle ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun mega kent ile ilgili yaptığı uyarılar dikkat çekti.

İstanbul'da Silivri açıklarında dün saat 12.49'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Ak Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala AFAD binasındaki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ndeki kriz merkezinde toplantı yaptı. Toplantının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya basın açıklaması yaptı.

BAKAN YERLİKAYA: 4.0 VE ÜZERİ ARTÇI DEPREM SAYISI 9 OLDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Kıymetli İstanbullu hemşehrilerimiz, değerli basın mensupları dün saat 12.49’ da Marmara Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem özellikle başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir illerimizde hissedildi. Şu ana kadar en büyüğü 5,9 olmak üzere 266 artçı deprem meydana geldi. 4.0 ve üzeri artçı deprem sayısı 9 oldu. Depremden 26 dakika sonra saat 13.15’te Türkiye Afet Müdahale Planı İstanbul devreye girdi. Tüm afet gruplarının temsilcileri hem Ankara hem bu mekanda AFAD Başkanlık, Afet ve Acil durum merkezlerimizde Ankara ve İstanbul'da olmak üzere toplandı. Saha taramaları ve 112 acil çağrı merkezlerimize gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu şükürler olsun herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Deprem sebebiyle yaralı vatandaşımız da bulunmamaktadır." dedi.

'112 ÇAĞRI MERKEZİMİZE 16 BİN 712 ÇAĞRI GELDİ'

Yerlikaya, "112 acil çağrı merkezimize şu ana kadar 16 bin 712 çağrı geldi. Bunlardan 995’i depremle ilgili acil yardım talebiydi. Değerli basın mensupları AFAD tarafından İstanbul'a 650 personel ve 148 araç görevlendirdik. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız afette sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte toplam 903 araç ve 11 bin 481 personel görevlendirdik. Barınmayla ilgili olarak 27 lojistik depo ve 54 cep depo aktif hale getirildi. İstanbul'da barınma talebi olan 51 bin vatandaşımız dün gece camilerimizde 50 binin biraz üzerinde vatandaşımız da okul, yurt ve sosyal tesislerde barındırıldı. Yani toplamda 101 binin üzerinde vatandaşımızın dün gece barınma talepleri karşılandı" ifadelerini kullandı.

'286 ARAÇ, BİN 508 PERSONEL VE GÖNÜLLÜ SAYISINA ULAŞTIK'

Yerlikaya, "Yine Türk Kızılay’ı İstanbul koordinasyonunda 38 belediye ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte 36 ikram çadırı, 99’u Kızılayımıza ait olmak üzere ikram aracı ama yine belediyelerin hepsi ve sivil toplum kuruluşlarımızın da yine bu noktadaki beslenme çalışma grubumuzun destek paydaşlarıyla birlikte 286 araç ve bin 508 personel ve gönüllü sayısına ulaştık. Ne yaptılar bu arkadaşlarımız. 348 dağıtım noktasında değerli arkadaşlar 527 bin çorba 16 bin ekmek, 400 binin üzerinde ikram malzemesi 55 bin kumanya, 400 binin üzerinde sıcak, soğuk içecek ve 500 binin üzerinde su dağıtıldı. Bu mekanda az önce arkadaşlarımızla birlikte 23 çalışma grup başkanlarımızı ve onların il müdürleriyle birlikte toplantı da yaptık. 13.15’ten itibaren bu mekanda İstanbul'da 23 çalışma grubumuzdaki görev alan tüm destek gruplarımızla beraber burada emeği olan, ismini bildiğimiz, bilmediğimiz demiyorum. Bütün arkadaşlarımızın her birine İçişleri Bakanı olarak teşekkür ediyorum. Allah ayaklarınıza taş değdirmesin. Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte sahadadır. Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. İstanbul Emniyet Müdürümüz ve İstanbul Jandarmamıza paşamıza sahada, parklarda ve dışarıdaki vatandaşlarımız ve evlerine girmeyen vatandaşlarımızın da güveniyle ilgili evleri ve dışarıda kalan vatandaşlarımızın güvenliğiyle ilgili dün gece bizim güvenlik birimlerimizle cansiperane her biri görevlerinin başında sabaha kadar onları beklediler ve sabahki aldığımız güvenlikle ilgili brifingde de şükürler olsun ki gelen rakamlar ve durum gayet iyi. Onlara da ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum’’ dedi.

'RİSKLİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN BİNALARA GİRİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUZ'

Bakan Yerlikaya, "Bilim Kurulumuzun metninden paylaşmak istiyorum.Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesini, binasıyla ilgili bir şüphesi varsa vatandaşımızın 112 çağrı merkezini mutlaka arayıp bilgi vermesini çünkü bu kayda giriyor ve olası artçı sarsıntılara karşı da tedbiri elden bırakmamasını vatandaşlarımızdan önleyici bir tedbir tavsiyesi olarak önemle rica ediyoruz.Lütfen bunu hep birlikte defalarca söyledik ama hep sözlerimizi bu noktada tamamlamak istiyoruz. Vatandaşlarımızın resmi yani yetkili kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almasını istirham ediyoruz. Sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere lütfen itibar etmeyelim. İstanbulumuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza, sizler aracılığıyla tekrar bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve gönülden dua ediyoruz. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü bilinen ve bilinmeyen afetlerden korusun diyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM: YURTLARDA HASAR TESPİT EDİLMEDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamada bulundu.

Bakan Kurum "Dün öğle saatlerinde 6.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hepimiz bir endişe ve korkuya kapıldık. Cenabı Allah ülkemizi milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin. Dün depremi alır almaz hemen afet bölgesine harekete geçtik. Bakanlarımızla birlikte AFAD Merkezine geçerek toplantımızı yaptık. Şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızı bilgilendirmeye gayret ettik. 39 ilçemizde kaymakamlıklarımız nezdinde AFAD koordinasyonları hizmete geçti. 1399 yapı ihbarı aldık. Ekipler incelemelerini yaptılar. 7 binamız az hasarlı bunun dışında hasar söz konusu değil. Fatih'te metruk bir bina yıkıldı. Saha çalışmalarına devam ediyoruz. 3 bin hasar tespit ekibi tüm İstanbul'da yerine gitmek ve tespitleri yapmak suretiyle bu incelemeleri gerçekleştireceğiz. 28 bin 500 kamu binasına ilişkin incelemeleri başlattık. Tedbir amacıyla yapıyoruz. Yurtların incelemelerini yaptık. Yurtlarda bir hasar tespit edilmedi. Bugün de hastanelerimizin incelemesini yapacağız. Şeffaf şekilde bilgilendireceğiz. Ülkemizin en büyük gerçeği depremdir. Nüfusun yüzde 70'si deprem bölgelerinde yaşamaktadır. 6 Şubat'taki acıyı hep birlikte yaşadık. Biz bu yaşadığımız depremlerde bir olmayı biliyoruz. Deprem geçtikten 3-5 gün sonra maalesef deprem gerçeğini unutuyoruz ve bu gerçek üzerinden hareket etmiyoruz. Riskli bina öldürür, gelin dönüştürelim dedik. Bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz diyerek kentsel dönüşüm başlattık. İstanbul'da 1 buçuk milyon dönüştürülmesi gereken bina olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu tablo konusunda kaybedecek bir vaktimiz yok. Ertelenecek bir durum değil. İstanbul'un artık tek gündemi deprem olmalıdır" ifadelerini kullandı.

BAKAN MEMİŞOĞLU: 60 YARALI TEDAVİ ALTINDA

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Panik sebebiyle 60 hastamız bulunmaktadır. Hastalarımızın tedavileri devam etmekte, hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızdan ricamız panik anlarında soğukkanlı davranmaları. Bütün hastanelerimizde hizmetlerimiz kesintisiz sürmekte. Sağlık sistemimiz olası depreme hazır. Halkımızın sağlığı için her adımı atıyoruz. İstanbul'da riski azaltmak için hep birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

'DEZENFORMASYON CİDDİ OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURABİLMEKTEDİR'

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, "Depremin ardından Cumhurbaşkanımız tüm görevlendirmeleri yaptı. Milletimizden istirhamımız resmi kurumların açıklamalarını dikkate almalarıdır. Bunlar dışındaki açıklamaları dikkate alınmamalıdır. Yanlış bilgiler, dezenformasyon ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bakanlarımız resmi kurumlarımız vatandaşlarımızı bilgilendirmektedir. Deprem Türkiye'nin bir gerçeği" dedi.