Bütün polisler gaz taşıyacak
Resmi kıyafetli polislerin tabanca, cop ve kelepçenin yanı sıra gaz spreyi de taşıması zorunlu hale getirildi.
Bunun için Emniyette görevli personelin zorunlu kıyafet-teçhizatı arasına ‘gaz spreyi ve gaz spreyi kılıfı’da resmen eklendi.
Taraf gazetesinden Adnan Keskin'in haberine göre artık resmi kıyafetli tüm polisler yanında gaz spreyi de taşıyacak ve kullanabilecek. İl ve ilçeler ile polis okullarında ‘birer’ kantin sınırlaması da kalktı. Artık her il-ilçede birden çok polis kantini açılabilecek, EGM’nin gelirleri de artacak. AKP’nin Ak Emniyet projesi, tün yapılan iki yönetmelik değişikliği ile kuvvetlendirildi. İçişleri Bakanlığı’nca yapılan değişiklikler dünkü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konuldu.
TÜM POLİSLER GAZLI
Bakanlık öncelikle Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği’nde kapsamlı değişiklikler yaptı. Toplam altı maddeden oluşan değişiklikler arasında ilk dikkat çeken, polisin orantısız olarak kullanmakla eleştirildiği gaz konusunda oldu. Mevcut yönetmelikte emniyet hizmetleri sınıfında resmi kıyafetli olarak görev yapan personelin teçhizatı “teçhizat kemeri, tabanca ve tabanca kılıfı, kelepçe ve kelepçe kılıfı, yedek şarjör ve yedek şarjör kılıfı, cop ve cop kılıfı, el feneri ve el feneri kılıfı ile düdükten ibarettir” şeklinde düzenleniyordu. Yönetmelikte dün yapılan değişiklik ile bu teçhizat arasında “gaz spreyi, gaz spreyi kılıfı ve kask taşıma aparatı” da eklendi. Buna göre, emniyette resmi kıyafetli görev yapacak tüm polislerin artık gaz spreyi taşıması zorunlu hale geldi.
TİŞÖRT İZNİ VALİDEN
Polislere yapılacak giyecek yardımlarıyla bunların kullanım ve değiştirme süreleri vd.konularda ayrıntılı yeni hükümler getiren yönetmelik ile sıcak ve nemli havalarda polislerin gömlek yerine tişört giymesi vb. kurallar da esnetildi. Polislerin tişört giyebilmesi için düne kadar İçişleri Bakanı onayı gerekiyordu. Dünkü değişiklikten sonra artık, buna merkezde Emniyet Genel Müdürlüğü, illerde ise valiler karar verebilecek.
BAŞBAKANLIK KORUMALARINA ÖZEL
Yeni yönetmelikte, özel kıyafetleri ilgili daire başkanlıklarınca belirlenen ve bu yönüyle diğer resmi görevlilerden ayrılan birimler arasına Başbakanlık koruma motosikletli ekibi de dahil edildi. Buna göre, bu birimdekilerin kıyafet ve teçhizatının şekil, renk ve kullanım esasları ile bu kıyafetlerde kullanılacak işaret, sembol, kokartlar ve kıyafetlerin teknik özellikleri Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenecek.
ŞAPKASIZ ÇIKMAK YASAK:
Resmi polislerin bina ve müştemilatı dışında şapka, kep, bere veya örgü başlık giymesi zorunluluğu koruyan yeni yönetmelik ile polislere yılda hangi giyeceklerin verileceğine ilişkin liste yeniden belirlenirken sivil polislere her beş yılda bir operasyon yeleği verilmesi benimsendi.
HER YER POLİS KANTİNİ
İçişleri Bakanlığı, dün ikinci olarak ‘Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliği’nde kapsamlı değişiklikler yaptı. 11 maddede toplanan değişiklikten en önemlisi polis kantinine getirilen sayı sınırlamasının kaldırılması oldu. Mevcut yönetmelik, il ve ilçeler ile emniyete bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile teşkilatça uygun görülecek diğer yerlerde sadece ‘birer’ polis kantini kurulabilmesine imkan tanıyordu. Bu sınırlama kaldırıldı. İl ve ilçeler ile emniyete bağlı okullar veya uygun görülecek diğer yerlerde birden çok kantin kurulup, işletilebilecek. Polis kantinleri; merkezde birim amirlerinin, il ve ilçelerde İl Emniyet Müdürünün, eğitim ve öğretim kurumlarında kurum müdürünün teklifi ve Sosyal Hizmetler Dairesinden sorumlu EGM Genel Müdür Yardımcısının onayı ile kurulabilecek.
TAŞERON İŞLETMECİ
Yeni düzenlemeye göre bu kantinler, bulunduğu birimin en üst dereceli amirinin onayı ile işçi çalıştırılabileceği gibi, bu hizmetler üçüncü şahıslardan hizmet satın alınarak da yürütülebilecek.
YÜZDE 10 MERKEZE
Kantinlerin işletilmesinden elde edilecek yılsonu net karının Yüzde 10’u, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez payı olarak ayrıldıktan sonra geri kalanı kantin sermayesine eklenecek.